info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förtvivlad efter domen

- Jag är förtvivlad och denna dom är förödande för byggnadsarbetarna. Det säger Minna Sundström som förlorade sin bror i samband med formraset vid Älandsfjärden.

Idag föll hovrättens dom efter rasolyckan vid Älandsfjärden där två byggnadsarbetare dog och tre skadades. Alla som tidigare dömts för olyckan i tingsrätten och som överklagat frikändes.
– Domen är förödande för byggnadsarbetarnas säkerhet. Med de slutsatser man drar i domen om chefers ansvar för arbetsmiljö, så kommer det knappast att bli färre dödsolyckor i byggbranschen, säger Minna Sundström, en av de anhöriga.
I rasolyckan dödades hennes bror, snickaren Jyrki Pietarila som blev 35 år. Tre barn förlorade sin pappa.

Domen en chock

Minna Sundström reagerar starkast över den friande domen mot Skanskas produktionschef.
– Skanska som hade arbetsmiljöansvaret på arbetsplatsen har delegerat ansvaret till sin produktionschef och han frikänns. Då finns det ju i praktiken ingen som har något ansvar. Det känns bedrövligt för oss anhöriga, fruktansvärt, säger hon.
Minna Sundström har följt rättsprocessen hela vägen och hon är i det närmaste chockad över hovrättens utslag.
– Jag tycker att inte att Skanskas chef gjort det han skulle. Är man arbetsmiljöansvarig ska man göra allt man kan för att se till att arbetsplatsen är säker och det anser jag inte att han gjort. Detta var ju en högriskarbetsplats där man måste vara extra noga, säger hon.
Minna Sundström anser att det borde gjorts en extra, sista, provtryckning av knektarna för att kontrollera att gjutformen var säker. Tidigare provtryckningar hade gjorts och visat att knektarna inte höll för belastningen. Därefter hade förstärkningar gjorts.

Går igenom domen

Hon kommer nu att tillsammans med familjens målsägarbiträde att gå igenom domen. Men hon har vid en hastig genomgång sett att en av dem som dömde hade en skiljaktlig mening mot de andra och ville fälla Skanskachefen.
Vid domen i tingsrätten dömdes Skanska till en företagsbot på sex miljoner kronor till staten. Detta har företaget accepterat. Men Minna Sundström menar att för hennes och familjens del spelar detta ingen roll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förtvivlad efter domen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig