info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt kritiskt läge

Trots operation är läget livshotande för den byggnadsarbetare som fick ett betongblock över sig i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

− Läget är kritiskt och livshotande för den här personen, säger Christer Classon på Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

Under natten till onsdag opererades mannen, men det är alltså osäkert hur det kommer att gå. Olyckan skedde när mannen och hans kollegor höll på att lasta av betongbjälklag från en trailer. Bjälklaget var uppställt på högkant tillsammans med flera andra. Efter att ha lyft en var den andra svår att få loss. En av arbetarna tog därför hjälp av ett bändjärn, men då vickade det hela till och det blev en dominoeffekt på tre block. Mannen som nu vårdas på karolinska skulle hoppa därifrån för att sätta sig själv i säkerhet men hann inte undan. Ett av blocken föll över honom.
− Han fick ett ton över bröstet. Bjälklaget låg över bröstkorgen ned till benen och man fick använda kranen för att lätta på blocket och få loss honom, säger Tommy Lundin, inspektör vid Arbetsmiljöverket som varit ute på byggarbetsplatsen.

Bygget stoppades

I skrivande stund står bygget stilla.
− Vi har satt ett omedelbart förbud för att det var en annan trailer som var olastad och de måste säkra alla block innan de kan lyfta dem, säger Tommy Lundin.

Byggherren är Skanska, men den skadade mannen arbetade för ett litauiskt företag som är totalentreprenörer. Skanskas projektchef, Jeanet Corvinius, berättar att man nu har skickat in en skrivelse till Arbetsmiljöverket över hur man ska säkra de andra betongblocken. Hon hoppas att arbetet snart är i gång igen.
− För oss är det ekonomiska skit samma, men psykologiskt är det viktigt att sakta komma i gång med arbetet igen, säger Jeanet Corvinius.

Skanska håller nu på och utreder hur det kunde hända och säkrar arbetet så att det inte kan hända igen. Arbetarna på plats har tagit det hårt.
− Vi kommer att ha fortsatta samtal med krisgrupp och psykoterapeuter, säger Jeanet Corvinius.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt kritiskt läge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig