info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortfarande lågt antal inspektörer

Tjugofem nya miljoner får Arbetsmiljöverket om regeringens budget går igenom. Men det är långt kvar både till nationella och internationella mål om hur många inspektörer som ska finnas.

Målet är att det ska finnas 300 arbetsmiljöinspektörer i Sverige år 2020. Internationellt har FNs arbetslivsorgan ILO en rekommendation om en inspektör per 10 000 arbetstagare. I dag är antalet inspektörer i Sverige ungefär 230 enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem. Det är alltså en bra bit kvar till 300 och framför allt lång till ILOs rekommendation.
– Vi når ju inte upp till det, då borde vi vara 400 till 450 inspektörer. Det kommer vi inte nå till 2020 och det kanske vi inte ska heller, det är ju ytterst regeringen som sätter ramen för vad vi ska göra, säger Erna Zelmin-Ekenhem till Byggnadsarbetaren.

45 inspektörer rekryteras nu

Vad betyder det extra anslag på 25 miljoner som ni nu tilldelas enligt budgetpropositionen för antalet inspektörer?
– Det är ju precis det vi sitter och funderar på, vi är mitt i planeringen av nästa år. Nu när vi ser regeringens intention planerar vi utifrån det och ska naturligtvis hantera de här pengarna så klokt som möjligt. Vad det exakt konkret betyder i antalet personer kan jag inte svara på för vi är mitt i funderingar om hur vi ska hantera det här.
Politikerna har uppgett att det skulle räcka till 25 inspektörer, men kan man räkna så eller kommer pengarna behövas även till annat?
– För det första vill jag säga att just nu håller vi på och rekryterar ungefär 45 inspektörer. De är på väg in och ska börja i början av nästa år. Att regeringen skjuter till extra medel gör ju att vi kan fortsätta rekryteringen och att vi är på rätt väg, säger Erna Zelmin-Ekenhem och hänvisar till målet om 300 inspektörer till 2020.
– Det är klart att de här pengarna hjälper till så vi når dit så småningom, säger hon.

250 inspektörer 2017

Att 45 rekryteringar pågår betyder inte att det blir 45 fler inspektörer till början av nästa år, eftersom det finns bland annat pensionsavgångar att ersätta. Erna Zelmin-Ekenhem gör uppskattningen att det kommer finnas runt 250 inspektörer i början av 2017.
Betyder nya pengar att de som jobbar på byggen runt om i Sverige kan vänta sig att träffa fler inspektörer de kommande åren?
– Det är också en sak som regeringen har signalerat, att man vill att vi ska försöka synas mer ute på arbetsplatserna. Det gäller naturligtvis byggsidan också och vi lägger redan i dag en stor del av våra resurser just på byggsidan för där är ju riskerna väldigt stora.
Erna Zelmin-Ekenhem konstaterar dock samtidigt att även med 25 nya miljoner kommer verket fortfarande inte ha möjlighet att besöka mer än tre till fem procent av alla arbetsplatser.
Tidigare har det skurits på Arbetsmiljöverkets verksamhet och antalet inspektörer minskade då kraftigt.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortfarande lågt antal inspektörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig