info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förre byggchefen: "Aldrig mött lika stark vi-och-dom-kultur"

Tidigare byggchefen Mikael Anjou ser i sin nya bok mängder av möjligheter till förbättringar inom byggbranschen. Han vill bland annat se bättre planering, enklare regler och ett förändrat byggavtal.

– Alla hantverkare inom ett lag på ett bygge har exakt samma lön. Den kollektiva lönesättningen skapar "vi och dom"-kulturen och jag har aldrig mött lika stark "vi och dom"-kultur som i byggsektorn, säger Mikael Anjou. Foto: Åke Gunnarsson/Mostphotos

Mikael Anjou, tidigare vice koncernchef i byggkoncernen Einar Mattsson, har skrivit boken ”Den ineffektiva byggbranschen – en förändringsagenda” där han berättar om hur han tycker att branschen kan förbättras.

– Jag ser en enorm potential inom bygg. Byggsektorn får mycket skäll, men jag tror att den kan bli en framgångsbransch som alla tittar avundsjukt på. För att komma dit måste man börja bryta de gamla strukturerna som hämmar branschens utveckling, säger Mikael Anjou.

Vilka problem ser du?

– Jag har bland annat mött många hantverkare som har varit frustrerade över att så mycket tid går till spillo när de ska producera. I många fall måste de vänta på en annan yrkesgrupp som är före dem, för att det inte är tillräckligt planerat. Eller så behöver de ägna sig åt att flytta material fram och tillbaka. Det här är exempel på saker vi måste jobba bort i branschen, men som vi inte har lyckats med under lång tid.

Vilka brister i strukturen skriver du om?

– Det finns mängder av regler och lagar, som Boverkets byggregler och lagen om offentlig upphandling. De vänder branschen bort från innovation, bort från vad kunden vill ha och istället mot vad systemet kräver.

Du anser också att konkurrensen brister ibland.

– Ja, det finns sådana områden, framför allt på materialsidan och grossistsidan. Sedan finns det en massa branschstandards, som har goda syften. Men resultatet blir en bransch som får svårt att ändra sig.

Du är också kritisk till delar av Byggavtalet. Var du som byggchef frustrerad när det gällde avtalet?

– Ja. För mycket tid gick åt till tjafs om kollektivavtalstolkning. För lite tid fanns kvar till mer framåtsyftande jobb med personalen.

Var vill du se en förändring?

– Jag är inte emot kollektivavtal som sådana. Men det finns delar i kollektivavtalet som blir väldigt rigida. Alla hantverkare inom ett lag på ett bygge har exakt samma lön. Den kollektiva lönesättningen skapar ”vi och dom”-kulturen och jag har aldrig mött lika stark ”vi och dom”-kultur som i byggsektorn.

Vad skapar det för problem, anser du?

– Både från arbetsgivarsidan och arbetarsidan ser man hantverkarna som ett kollektiv. Man lägger inte någon tid och energi på vad arbetarna behöver utveckla eller varför någon funkar bra på jobbet.

– Det blir också hämmande för kompetensutveckling. Inom industrisektorn är det annorlunda. Om man till exempel lär sig att köra en till maskin så får man lönehöjning. Det är bra, både för individen och företaget.

Avtalstiderna närmar sig. Har du några konkreta förslag för förbättring av Byggavtalet?

– Mitt förslag är att titta på Teknikavtalet och se om det finns saker att implementera därifrån. Industrijobb är i lika stora delar ett lagarbete som byggjobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förre byggchefen: "Aldrig mött lika stark vi-och-dom-kultur"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig