info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Formkomponent gled – störtade fyra våningar

Arbetsmiljöverket har nu inlett en utredning om det allvarliga tillbudet när en formkomponent på 750 kilo gled och störtade fyra våningar vid ett bygge i Gävle strand.

Händelsen inträffade i måndags när en formkomponent hade lyfts upp med en kran och lagts på ett provisoriskt bjälklag för att monteras. Av oklar anledning började den glida och till slut föll den 750 kilo tunga formkomponenten fyra våningar ner i backen. Enligt Arbetsmiljöverkets inspektör Jens Skantz, som pratat med byggarbetarna på plats, var närmsta person 10 till 15 meter bort vid tillbudet.

Läs mer: Betongfundament föll från fjärde våningen

Såg formkomponenten glida

– De beskrev att formkomponenten började glida, men de hade ingen möjlighet att stoppa den då de höll på att lyfta ett annat fundament när tillbudet inträffade, säger Jens Skantz, som var på plats på bygget under onsdagen för att försöka ta reda på vad som hänt.
Enligt Jens Skantz vet man ännu inte varför gjutkomponenten började glida och föll, men efter att ha inspekterat tillbudsplatsen kan han konstatera att inga yttre faktorer verkar ha påverkat händelsen. Det var ingen vind eller snö vid händelsen och metoden som användes är beprövad och används på flera byggen.

Ett svårt fall

– Ibland kan det vara enkelt att förstå vad som orsakat en olycka, men i det här fallet är det svårt. Ibland kan det bero på en serie av händelser som orsakar en olycka, men det här tillbudet verkar vara mer komplicerat än andra, säger Jens Skantz.
Det lokala skyddsombudet var med på onsdagens inspektion, tillsammans med Peab som också kommer att utreda olyckan internt. Utredningen av tillbudet väntas ta ett par veckor.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Formkomponent gled – störtade fyra våningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig