info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förkortad utbildning ska locka fler yrkeslärare

Regeringen vill införa en helt ny utbildning för yrkeslärare. Ett förslag är att förkorta yrkeslärarutbildningen från tre till ett år. – Det är jättebra och ett steg i rätt riktning. Det är bra att yrkeserfarenheten erkänns, säger Lasse Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Utbildningsminister Jan Björklund skriver i dag på DN Debatt att Sverige står inför en akut yrkeslärarbrist. Under 15 till 20 år har årligen antalet utexaminerade yrkeslärare mer än halverats.
Med många pensionsavgångar är prognosen är det kommer att saknas uppemot 5 000 yrkeslärare år 2020.
I dag krävs det tre års högskolestudier, varav hälften består av pedagogisk utbildning och hälften av relevant yrkesinriktad utbildning, för att bli yrkeslärare. Men tre års studier kan vara avskräckande för den som har arbetat under ett antal år.
– När de sökande har yrkeserfarenhet kan utbildningen kortas betydligt. Det måste bli mer attraktivt att bli behörig yrkeslärare, säger Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Lärarutbildningsutredningen ska därför ta fram ett förslag på att förkorta yrkeslärarutbildningen från tre till ett år.
Lasse Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier, välkomnar det nya förslaget.
– Statusen för en yrkeslärare är inte antalet akademiska poäng, utan att man har en lång yrkeserfarenhet, säger Lasse Tullstedt, som tror att fler nu kommer att utbilda sig till yrkeslärare.
Tony Blom, ansvarig för yrkesutbildningen på Byggnads, är lite mer skeptisk och avvaktande till förslaget.
– Det är bra att man får in fler yrkeslärare, men är det rätt väg att gå så drastiskt fram som att sänka från tre till ett år. Hur blir kvalitén? Hur ska yrkeslärarna kunna handleda gymnasieelever med en sämre pedagogisk utbildning?
Utredningarna ska redovisa sina uppdrag senast den 15 november 2008.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förkortad utbildning ska locka fler yrkeslärare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig