info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företaget som gillar lärlingar

Det finns företag som satsar på lärlingar. På Einar Mattsson Byggnads i Stockholm är nästan var femte anställd lärling. Och det lönar sig, anser företaget.

Lärlingen Erik Bragderyd lägger upp vattenpasset på raden av färdigmonterade köksskåp och kollar.
– Det blir såååå bra, säger han belåtet.
– Vi tjänar pengar på dig! konstaterar handledaren Julle Kivioja.
– Inte länge till, sen blir jag fullbetald, kontrar Erik och rätar på ryggen, ler brett. Han står med armarna i kors. Ljuset flödar in i det lilla köket, utsikten från lägenheten är strålande. Totalt 134 lägenheter har rivits ut och det ska bli nya golv, nya kök, nya badrum.
Julle Kivioja, som fyller 31, har varit handledare för Erik nästan ända från starten 2009. Erik gick ut byggprogrammet våren 2009. De känner varandra väl efter ett och ett halvt år tillsammans, i går var de och lirade bandy ihop.

Samma handledare hela utbildningstiden

Att lärlingen ska ha samma hand­ledare hela tiden är en viktig del av Einar Mattssons filosofi. Likaså att lärlingen ska ha regelbundna uppföljningssamtal, så att inga moment glöms bort. Erik har lagt golv, väggar, undertak, gjort snickerier. Han har gjutit golv, monterat kök, ja det mesta som finns uppräknat i lärlingsboken.
Samtidigt som Erik Bragderyd och Julle Kivioja monterar kök på sjätte våningen sitter Gunnar Norlin på platskontoret och går igenom de prydliga excelarken där varje lärling har en sida var.

Kontinuerlig föryngring

Gunnar är platschef. De breda axlarna vittnar om att han själv har en bakgrund som yrkesarbetare. För 45 år sedan när han klev in i boden första gången fick han direkt en hantverkare vid sin sida, som han gick bredvid sedan, under hela utbildningstiden i företaget.
– Det är länge sedan, men jag minns hur viktigt det var att få en handledare som följer en, säger han.
Einar Mattsson är ett företag som satsar på lärlingar. Just nu har firman 14 lärlingar anställda och 85 yrkesarbetare. Att kontinuerligt ta in lärlingar är fördelaktigt för Einar Mattsson, menar Gunnar Norlin. Företaget föryngras allt eftersom de äldre går i pension. Över hälften av de anställda är under 40 år.

Tillför ny kunskap till företaget

En annan fördel är att lärlingsutbildning inom företaget ger duktiga yrkesarbetare – personal som man kan lita på.
– Eleverna lär sig nya saker på gymnasiet som de tar med sig till oss. De tillför något: ny kunskap, nya metoder, nya tekniker. Och de levererar ju hantverksjobb. De är ingen belastning, även om vi lägger ner viss tid på handledning.
Einar Mattsson Byggnads har samarbetsavtal med två gymnasier som man tar emot elever från.
– Vi håller hellre en bra dialog med skolorna och är med på deras träffar, i stället för att ta in lärlingar via bekantas bekanta: det blir inte alltid så bra, säger Gunnar.

Tar in gymnasieelever

Att ta emot ungdomar från gymnasiet är ett sätt för företaget att bilda sig en uppfattning om tänkbara framtida lärlingar. Efter praktiken i trean på gymnasiet får de allra flesta, men inte alla, en riktig lärlingsanställning.
– Vi drar oss absolut inte för att tala med elever redan i ett tidigt skede, om de inte sköter sig och verkar ointresserade. Då rekommenderar vi den personen att välja en ny studieinriktning.

”Han är noggrann”

Uppe i köket på sjätte våningen i hyresfastigheten har Erik Bragderyd och Julle Kivioja precis hunnit sätta upp en ny rad med överskåp. Erik skär upp pappförpackningen kring en diskbänk, medan Julle sågar upp en dekorsida. Det tar ungefär en och en halv dag för Erik att montera ett helt kök. Han blev tidigt en viktig person i laget och kom snabbt upp i samma tempo som en fullärd yrkesarbetare.
– Och han är noggrann. Det är bra, säger Julle Kivioja.

”Inte bra ta in för många”

Den allmänna uppfattningen i laget är att ackordsförtjänsten ökar med en lärling. Efter ungefär halva lärlingstiden är de flesta ungdomar i stort sett lika snabba som yrkesarbetarna när de väl kommit i gång med en arbetsuppgift.
– Men för att det ska fungera bra så får man inte ta in för många lärlingar på en gång, påpekar lagbasen Johan Ran.
Klockan är halv fyra och det är snart dags för Erik att åka hem. Han plockar ner borrmaskin, sticksåg och tejprulle i sin rullande verktygslåda, slår igen locket med en smäll.
Om fyra månader är han färdig yrkesarbetare. Då ska han fira och ta med en cheesecake till fikat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företaget som gillar lärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig