info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag åtalas för fallolycka i Norrköping

Betongarbetaren föll 3,5 meter och skadades. Nu åtalar åklagaren Strängbetong och kräver företagsbot på 200 000 kronor.

Olyckan hände i Norrköping i januari 2011. Betongarbetaren jobbade vid byggandet av ett äldreboende. Plötsligt föll han genom ett hål i golvet. Fallhöjden var 3,5 meter men han kanade på ett långt stag, vilket till en del dämpade fallet. Han fick en fraktur på vänster arm och ena nyckelbenet.
Kammaråklagare Bengt Svensson vid riksenheten för Miljö- och arbetsmiljömål har nu åtalat arbetsgivaren, Strängbetong, för olyckan.
– Jag anser att företrädare för bolaget har gjort sig skyldiga till vållande till kroppsskada och begär en företagsbot på 200 000 kronor, säger han.

Skydd saknades

Enligt Bengt Svensson saknades skyddsanordningar runt hål som fanns på våningsplanet där betongarbetaren arbetade. Varken räcken eller plattor fanns.
Förutom bristen på skydd menar åklagaren bland annat att belysningen var dålig och att inga instruktioner om att använda personligt fallskydd getts.
Betongarbetaren har i polisförhör berättat att han sagt till den ansvarige att det fanns flera hål utan skydd. Då hade han fått beskedet att materialet till skyddsplattorna skulle komma dagen efter.
Företaget har hävdat att man är oskyldig till anklagelserna. Att det fanns skydd för vissa hål på våningsplanet, samt att personlig skyddsutrustning skulle använts.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag åtalas för fallolycka i Norrköping

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig