info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Förbereds för Sverigejobb – utbildas i säkerhet i Polen

Svenska byggföretag snabbutbildar polska arbetare i Polen, för att förbereda dem för svenska byggen.

Polska arbetare utbildas inför arbete i Sverige. Bilden är en arkivbild. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos

Bemanningsföretagen Peab Bemanning och Safida Montage rekryterar och snabbutbildar byggnadsarbetare i Polen sen flera år tillbaka.

– Vår bild är att de har väldigt hög kompetens, men vi vill försäkra oss om att alla har rätt säkerhetstänk, säger Ulrika Brinck, vd för Safida Montage till Dagens Nyheter, som skriver om utbildningarna. Bemanningsföretaget rekryterar åt NCC.

Kurserna omfattar bland annat första hjälpen, ställningsbyggande, säkra lyft och svenska byggregler.

Zbigniew Matusiak är arbetsledare och arbetar vid ett bygge nära Bromma flygplats. Han är en av de 450 polska byggnadsarbetare som gått Safida Montage´s tvådagarskurs i Warszawa.

– De som kommer hit för att arbeta har alla gått utbildningen. Innan vi skriver på kontrakten ska kurserna vara godkända, berättar han för DN.

Deltagarna på kurserna har redan yrkesutbildning och i många fall lång yrkeserfarenhet. Kurserna lägger därför fokus på en blandning av säkerhetstänk och värderingsfrågor.

Zbigniew Matusiak framhåller säkerhetstänket som en stor skillnad mellan att jobba i Sverige och Polen. Han tycker att det är stressigare att jobba i hemlandet.

– Här har vi tid att prata mer om säkerheten. Varje dag hinner jag gå igenom med mina arbetare hur vi ska arbeta. Om det dyker upp några risker på arbetsplatsen finns alltid tid att diskutera hur vi hanterar det, säger han till DN.

Safida Utbildning har haft de aktuella utbildningarna sedan 2015. Peab Bemanning startade sin utbildning  2013 och cirka  80 polska arbetare har gått kurserna.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Förbereds för Sverigejobb – utbildas i säkerhet i Polen