info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föraren i DDT-skandalen:

Maskinföraren utsattes för det farliga ämnet DDT när han skulle transportera rivningsmassor. Nu har han gjort en polisanmälan.

Det var för tre veckor sedan, som två byggnadsarbetare utsattes för det farliga ämnet DDT i samband med en rivning av ett stort förråd utanför Malmö. Giftet yrde upp över maskinerna och arbetarna fick bland annat, kraftig huvudvärk, halsont, bortdomnad tunga, kliande ögon, och ledvärk.
– Jag har forfarande huvudvärk, ledvärk och bortdomnad tunga, men smaken är inte längre så nedsatt, säger Stefan Ek, som kör dumper och transporterade bort rivningsmassorna inom det aktuella området. Stefans kollega, som arbetar på ett annat företag, körde grävmaskin.

Blev misstänksam

Stefan Ek blev misstänksam redan när han såg säckarna med violettfärgat pulver, hinkar med vitt granulat, samt säckar med grönt pulver, i förrådet som skulle rivas. Han påpekade att man borde ta prover, som en säkerhetsåtgärd.
– Jag har jobbat med rivningar sedan 1999 och vi brukar alltid skicka in prover när vi misstänker att det finns farliga ämnen. Vi har en arbetsmiljöansvarig på företaget som sköter detta, det är rutin, säger han.

”Det skulle gå fort”

Men arbetet skulle gå fort. Markägaren ville få undan rivningsmassorna och grävmaskinisten, som skulle slå sönder förrådet med sin grävmaskin, satte igång utan att prover hade tagits.
– Markägaren fick spelet, han fick ett rejält utbrott och beordrade grävmaskinisten att sätta igång. Och jag fråntogs ansvaret. Men om vi bara hade tagit proverna som jag föreslog att vi skulle göra, så skulle detta aldrig ha hänt, säger Stefan Ek.

Stort område

Stefan Eks arbetsgivare heter Linnestofta Gård. Linnestofta Gård utför rivningar, men hade anlitat en underentreprenör för själva grävmaskinjobbet på den aktuella arbetsplatsen. Rivningsarbetet omfattar ett stort område med ett tiotal växthus, packhus, en panncentral.
– Min arbetsgivare hade påpekat för markägaren flera gånger att det måste tas markprover. Hela växthusområdet är ju rena soptippen, under golvet i förrådet fanns violett pulver och runt om i området fanns flera skikt av glas i marken.
Stefan Ek kontaktade Linnestofta Gårds arbetsmiljöansvarige, som stoppade arbetet.

Vill inte uttala sig

Markägaren Knut Gyllin vill inte uttala sig om händelserna innan polisutredningen är klar.
– Jag äger marken idag, men har inte gjort det hela tiden. Detta ett handhavandefel hos entreprenören, som jag ser det. Mer kan jag inte säga, vi får vänta tills polis-, och miljöutredningarna är klara, säger han.
– Det här är ett grovt miljöbrott. Vi är två som blivit oskyldigt drabbade, säger Stefan Ek, som nu polisanmält händelsen.
Även en villaägare, som drabbades, när DDT spreds med vinden in mot hans villa, har polisanmält händelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föraren i DDT-skandalen:

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig