info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flest skador med slipmaskiner

Fingrar och händer skadas ofta av handhållna maskiner. De allvarligaste olyckorna orsakas av bultpistol, cirkelsåg och motorsåg, visar en studie från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har gjort en förstudie studie av olyckor, med hjälp av egen statistik och akutsjukhusens register, med handhållna maskiner åren 2009-2013. Studien visar att antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro har ökat något sedan 2009, då det inträffade 929 olyckor. 2013 var siffran 1142.
I genomsnitt anmäls 1052 olyckor per år. Av dessa anmälningar är 65 procent så allvarliga att de orsakar frånvaro från jobbet mer än tre dagar.

Finger- och handskador dominerar

Slipmaskinen är den handhållna maskinen som orsakar flest skador. Andra maskiner med hög skadefrekvens är borrmaskin, skruvdragare och spikpistol.
Däremot orsakas de allvarligaste skadorna av bultpistol, cirkelsåg och motorsåg. Finger- och handskador dominerar bland skador med handhållna maskiner. Även ögonskador är mycket vanliga, särskilt vid användandet av slipmaskiner. Syftet med studien är att öka kunskapen inom Arbetsmiljöverket om vilka handhållna maskiner som orsakar skador hos förvärvsarbetande och konsumenter. Dessutom vill Arbetsmiljöverket skapa ett underlag för framtida projekt med syfte att minska skador med handhållna maskiner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flest skador med slipmaskiner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig