info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera hiss-incidenter på Peab – nu ska alla kollas: "En fruktansvärd upplevelse"

I veckan inträffade en incident med en hiss på ett Peab-bygge. Det visar sig inte vara första gången.

Incident med en hiss på ett Peab-bygge
Ytterligare en incident med en Kone-hiss inträffade på ett Peab-bygge. Foto: Pressbild Peab / Privat

Under måndagsmorgonen 18 december slutade en Kone personhiss att fungera på en av Peabs byggarbetsplatser i Göteborg.

Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren ”släppte hissen flera våningar”. Två personer befann sig i hissen. De klarade sig utan fysiska skador, men fick genomgå en läkarundersökning.

”Fruktansvärd upplevelse”

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med en person som inte själv var inne i hissen, men med insyn i vad som hände.

– Först började hissen att skaka och kränga högt upp i huset, sedan stannade den bara. Några sekunder senare var det som fritt fall i typ fem våningar ner innan hissen plötsligt stannade tvärt. Det var en fruktansvärd upplevelse för personerna i hissen, särskilt med tanke på vad som hände i Sundbyberg tidigare. Typ ”händer det oss nu?!”,  säger personen som vill vara anonym.

LÄS ÄVEN: Skanska om framtiden: ”Ser mörkt ut”

Förstår obehaget

Peab och hisstillverkaren Kone tonar dock ner händelsen, i alla fall ur ett rent säkerhetsperspektiv. Båda menar att det självklart kan ha upplevts som otrevligt, men att det aldrig var fråga om något ras utan bara att hissen stannade hastigt.

”Det är en säkerhetsfunktion, ett så kallat driftstopp. Ingen person kom till skada. Vi förstår att det hastiga stoppet upplevdes som obehagligt och vi kommer tillsammans med hissleverantören utreda orsaken till stoppet”, skriver Maria Wilund på Peabs pressavdelning.

”Även om vissa av dessa åtgärder ibland kan vara obehagliga för passagerare, är de alla utformade för att förhindra olyckor och för att säkerställa en trygg och säker hissupplevelse” skriver Emmi Tillan, kommunikationsansvarig på Kone, och tillägger att en utredning pågår för att gå till botten med vad som har hänt.

Hiss-incident tidigare i Göteborg

Men det här var inte första gången i höst som det varit hisstrul för storbolaget. I slutet av november inträffade en annan personhissincident på en byggarbetsplats utanför Göteborg och som lett till ett ”fall”. Det här berättade Byggnads Väst om på sin webbsida. Även här var Kone och Peab inblandade. Den här händelsen beskrivs av Byggnads Väst som att ”hissen föll hela vägen ner till botten”.

Enligt Peab var det en servicestege som hade placerats fel när den monterades av hissleverantören, vilket gjorde att det blev ett tekniskt fel och hissen stannade hastigt. Enligt bolaget ska den person som då var inne i hissen inte fått några fysiska skador.

Går igenom alla hissar

”Hissleverantören Kone har nu fått i uppdrag att gå igenom alla invändigt permanenta hissar i Peabs projekt med start omgående”, skriver Katarina Hugo, pressansvarig på Peab.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera hiss-incidenter på Peab – nu ska alla kollas: "En fruktansvärd upplevelse"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig