info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera allvarliga bergras i Kiruna

Senaste veckan har LKAB:s gruva i Kiruna drabbats av flera kraftiga ras. I ett av tillbuden krävdes fem lastbilslass för att få bort stenmassorna. Ingen person har skadats. Men det beror bara på tur, enligt arbetsmiljöinspektör Jan Andersson.

– Det handlar om stora mängder bergras på ställen som oftast redan är förstärkta. Det är rena försynen att ingen fått något över sig. Men det kan inte fortsätta så här, säger Jan Andersson på Arbetsmiljöverket i Luleå.

Fyra tillbud från LKAB:s gruva i Kiruna har rapporterats in till verket senaste veckan. I ett fall höll lastmaskinisten på att lasta ut sten när en smäll hördes och delar av både bergsväggen och taket släppte. I ett annat fall höll en bergarbetare på att borra, när han skulle vända sig om för att plocka upp nytt arbetsmaterial hörde han en smäll. Sedan flög han. Sammanlagt krävdes fem lastbilslass för att få bort stenen. Mannen klarade sig dock utan skador. Det är underentreprenören Bergteamet AB som stått bakom anmälningarna till Arbetsmiljöverket, men där vill man inte kommentera tillbuden utan hänvisar till LKAB.
– Det är otrevligt med smällberg, säger Håkan Krekula som är bergmekaniker på LKAB. Tyvärr kan man förvänta sig utfall här nere. Det blir väldiga spänningar så här djupt ner.

Arbetsplatserna där de aktuella smällarna ägt rum ligger på 1160-1250 meter under jord. Det område där bergarbetaren som borrade var skrotat, men inte förstärkt. Skrotning innebär att man med maskin knackar väggar och tak för att få loss lös sten. Mannen som satt i lastmaskinen och fick bergsmassor över sig arbetade i ett oskrotat område. Båda arbetar i skyddade hytter som ska klara stora stenmassor. Men enligt Håkan Krekula på LKAB går det inte skrota och förstärka innan man lastar ut stenmassorna.
– Nej, då ligger så mycket sten i vägen att maskinen som ska skrota inte når väggar och tak, säger han.
LKAB och Bergteamet ska nu utreda mer detaljerat vad som har hänt.
– Vi har några idéer om vad man kan göra åt det här. Dem ska vi presentera senare, säger Håkan Krekula.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera allvarliga bergras i Kiruna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig