info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler lärlingar – annars byggstopp

Cirka 100 lärlingar under 25 år går utan jobb i Västra Götaland. Nu hotar länsarbetsnämnden att dra in byggtillstånd om företagen inte tar emot fler lärlingar.

Det är högkonjunktur i byggbranschen och det råder brist på arbetskraft. Trots det har lärlingar i västra Sverige, framför allt i Göteborg, svårt att få lärlingsplatser. Det har fått länsarbetsnämnden i Västra Götaland att ilskna till, berättar Göteborgs-Posten.
– Vi förväntar oss att byggbolagen ställer upp lite bättre, säger länsarbetsdirektör Kenneth Herder till G-P.

Totalt finns det cirka 100 lärlingar under 25 år som saknar lärlingsplats i Västra Götaland. Hälften av dem är träarbetare, ett 20-tal är murare. På Byggnads i Göteborg instämmer man i kritiken mot byggföretagen. Det är företagens allt för höga krav på produktionstakt på lärlingarna som ligger bakom problemen att hitta platser, enligt Byggnads.
NCC har en lärling på åtta anställda i regionen. Det är en lägre andel än den norm som parterna är överens om och länsarbetsnämnden hotar nu med krafttag för att få fram lärlingsplatser.
– I värsta fall kan vi dra in byggnadstillstånden. Företagen får inte starta bygget om man inte tar emot fler lärlingar, säger Kenneth Herder till G-P.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler lärlingar – annars byggstopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig