info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler kvinnor i styrelser

Andelen kvinnor i styrelser de tio största byggföretagen har ökat sedan förra året. I dag är en av fem styrelseledamöter en kvinna.

I dag firas internationella kvinnodagen runt om i världen, men i byggbranschen är mansdominansen fortfarande konstant. Men en förändring vara på gång i styrelsen för de allra största byggbolagen. Här har andelen kvinnor ökat med nästan 4 procentenheter på ett år. I dag är 21 procent av ledamöterna kvinnor, för ett år sedan var de strax över 17 procent. Det visar Sveriges Byggindustriers sammanställning över könsfördelningen i de tio bolagen som ligger i topp på BI:s lista över landets största byggföretag.

Få kvinnor som byggnadsarbetare

I stället är det bland de anställda, och framför allt bland yrkesarbetarna, som byggbranschen fortsätter att vara mansdominerad. År efter år ligger andelen kvinnor på mellan 7 och 8 procent. I december 2005 var 682, knappt en procent (0,8) av det totala antalet aktiva medlemmar i Byggnads kvinnor (pensionärer ej medräknade). Det är en marginell ökning jämfört med december 2010 då antalet var 689, (0,7 procent). I åldersgruppen 20 till 24 år är andelen kvinnor särskilt låg, 4-5 procent.
Den troliga förklaringen är att andelen ingenjörer och tekniker är en liten del i den åldersgruppen. Det är bland dem med hög utbildning som kvinnors andel i byggbranschen är större.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler kvinnor i styrelser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig