info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler jämtar till Norge

Arbetsförmedlingen i Jämtland och Härjedalen går på offensiven för att få fler arbetslösa jämtar och härjedalingar till Norge.

Arbetsförmedlingarna på båda sidor om gränsen har tecknat ett nytt samarbetsavtal. Bland annat kommer svenska arbetsförmedlare i större omfattning än i dag att vara på plats i Norge. Syftet är att få bättre kontroll över arbetsmarknaden. Det gäller främst områdena kring städerna Stjördal och Trondheim.
Norska arbetsförmedlare kommer att åka över till den svenska sidan för att lära sig arbetsmarknaden där.
I dag finns det drygt 3 000 lediga jobb i området kring Stjördal och Trondheim. Byggandet har känt av en nedgång under de senaste månaderna. I dag arbetar 50 jämtar i området. För ett halvår sedan var motsvarande siffra 250.
– Vi räknar med att det vänder upp inom några veckor. Det är flera stora jobb på gång. Bland annat ska det byggas ett nytt stort regionssjukhus i Trondheim, säger Gunnar Sandberg, ordförande i Byggnads Jämtland.
När det gäller rekryteringen av byggnadsarbetare till Norge spelar arbetsförmedlingens satsning en mindre roll. Jämtarna har varit i Norge under flera år och därmed skaffat sig egna kontakter. Dessutom ringer de till varandra eller avdelningen och tipsar om jobb.
– Arbetsförmedlingen var till stor nytta i början, men de gör nytta även i dag genom att förmedla kontakter mellan exempelvis nya byggbolag och svenska byggnadsarbetare, säger Gunnar Sandberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler jämtar till Norge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig