info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler företag - färre kontroller

På fem år har antalet byggföretag ökat med 75 procent. Men Arbetsmiljöverkets kontroller hänger inte med. Deras inspektioner har minskat sedan 2005.

Förutom den explosionsartade tillväxten av byggföretag har också antalet anställda inom byggsektorn i det närmaste fördubblats sedan 2007. Många av nytillskotten är ensam- eller fåmansföretag och en stor del av ökningen kan tillskrivas ROT-avdraget, enligt Ola Månsson, vd på Sveriges byggindustrier.
Men kontrollerna av arbetsmiljön halkar efter. Sedan 2005 har Arbetsmiljöverkets inspektioner minskat med 10 procent.
– Drar man ner anslaget får man färre medarbetare. Då har vi försökt möta det med framgångsrikt arbete, tycker vi själva, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till Ekot i en intervju.

Anslagen sjönk med 30 procent

Mellan åren 2007 och 2009 sjönk anslagen till myndigheten med 30 procent. Antalet inspektörer som helt eller delvis arbetar med byggsektorn minskade från uppskattningsvis 52 stycken 2007 till 46 stycken i dag. Samtidigt ligger dödsolyckorna kvar på höga nivåer. I snitt dör en byggnadsarbetare varje månad.
– Byggnads kommer fortsätta driva på regeringen att börja agera, där mer resurser till Arbetsmiljöverket och krav på ett huvudmannaansvar vid upphandlingar är viktiga beståndsdelar, säger Byggnads förbundsordförande Hans Tilly i en kommentar.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler företag - färre kontroller

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig