info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler får näsblod av byggskivor

Ytterligare byggnadsarbetare vittnar nu om näsblod och svår hosta när de arbetar med byggskivor med glasfiber. På torsdagen stoppades arbete med skivorna på en byggarbetsplats i Stockholm. - Vi är oroliga, säger snickaren Alexander Svensson.

Han och två kollegor har fått olika typer av hälsoproblem efter att de arbetat med Glasroc,
som innehåller glasfiber och gips.
– Jag har blött näsblod på jobbet två gånger i direkt anslutning till att jag jobbat med skivan. En kollega till mig har också fått näsblod, berättar Alexander Svensson, snickare på Skanskas arbetsplats vid Nacka Forum, i Stockholm.
Där har byggnadsarbetarna sedan drygt två månader arbetat med att skruva upp skivorna på en ytterfasad. Men på torsdagen, då också regionala skyddsombudet Tomas Kullberg från Byggettan var på plats, stoppade företaget allt arbete med Glasroc-skivorna. Orsaken är de besvär som byggnadsarbetarna rapporterat om.

– Vi kände redan från början att det var något fel med skivorna. Från början använde vi inget andningsskydd alls, därefter började vi använda engångsmasker med p 2 filter. Trots det fick jag näsblod, säger Alexander Svensson.
Så småningom började de använda halvmasker med p 3 filter och det har de gjort fram tills nu.
– Men vi känner oss oroliga och vi vet ju att flera andra har fått problem.
Hittills har ytterligare fyra fall i Stockholm och ett i Göteborg uppmärksammats. Byggettans Tomas Kullberg har dessutom fått information om ytterligare två fall i Stockholm, där byggnadsarbetarna lämnat in arbetsskadeanmälningar.
På arbetsplatsen vid Nacka Forum har också en tredje byggnadsarbetare fått problem vid arbete med skivorna.
– Han har haft mycket torrhosta och rinnande ögon i flera veckors tid. Det har kliat i luftvägarna och han har känt tryck över bröstet och haft andningsproblem, säger Alexander Svensson.

Per-Lennart Berg, presschef på Skanska Sverige säger att företaget ser mycket allvarligt på byggnadsarbetarnas besvär och att man därför tillfälligt avbröt arbetet vid Nacka Forum under torsdagen.
– Vi jobbar nu hårt för att få fram ett alternativ som är bra både tekniskt, miljömässigt och arbetsmiljömässigt. Samtidigt är det viktigt att säga att vi kommer att fortsätta arbetet med den här typen av skiva tills vi får fram en ersättningsprodukt och det finns idag en instruktion om hur man ska arbeta för att slippa obehag, säger han.
Han berättar att Skanska nu för en diskussion med två leverantörer för att snabbt kunna få tillgång till en ersättningsprodukt.
– Fram till att vi har ersättningsprodukten är det viktigt att vi arbetar enligt den instruktion som är framtagen. Vi behöver tid för att mäta och testa ut de nya skivorna för att säkerställa att vi får en bra ny produkt, säger han.
Samtliga som får hälsobesvär inom företaget kommer att få göra hälsoundersökningar.

Skivorna med glasfiber och gips började användas som ersättning i våtutrymmen för gipsskivor med kartong. Orsaken var att det fanns risk för mögel i dessa om vatten tränger in. Men problemet är att ersättningsskivorna som antingen består av glasfiber och gips eller glasfiber och betong, har visat sig medföra hälsoproblem när fibrerna frigörs i luften. Det har lett till att regionala skyddsombud i landet uppmanat skyddsombud att stoppa jobb där skivorna används. När byggnadsarbetarna utsätts för fibrerna krävs skyddsutrustning, men många har inte fått någon information om det. Och från Byggnads håll ställs nu krav på skivor där man inte riskerar hälsoproblem och som inte kräver en omfattande säkerhetsutrustning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler får näsblod av byggskivor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig