info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fixa lätt extra sjukpenning

Byggföretag som har kollektivavtal har en särskild sjukförsäkring som kallas AGS. Denna försäkring ger flera tusen kronor extra per månad till anställda som är sjuka.

AGS gör att man får ut cirka 10 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, i tillägg till den vanliga sjukpenningen från försäkringskassan. Kravet är att den anställda själv ansöker om pengarna hos AFA Försäkring.

Oklart hur försäkringen används

Skanskaanställda behöver inte göra en egen ansökan men i de flesta andra företag i byggbranschen är detta nödvändigt för att försäkringen ska falla ut. Ingen vet hur många byggnadsarbetare som missar pengarna. På Skanska visade det sig att nära hälften missade att anmäla sjukdom till AFA Försäkring, när personalavdelningen gjorde en närmare koll. Detta ledde till nya rutiner hos Skanska. När Byggnadsarbetaren ringde runt till personalavdelningarna i några andra företag, visade det sig att endast Skanska hade kollat upp hur AGS-försäkringen användes. Peab hade ingen koll. Inte YIT och inte NCC.

Upp till personalansvariga

På NVS/Sydtotal är det upp till personalansvariga runt om i landet att informera de anställda om försäkringen.
– Vi har ingen statistik på detta, så vi vet inte om vi missat någon, säger Peter Ekström, lönehandläggare på NVS/Sydtotal.
Rutinerna på de stora byggföretagen följer ungefär samma mönster. Huvudkontorets löneadministration skickar ut information till alla långtidssjuka på den 15:e sjukskrivningsdagen. Mindre företag har ofta en decentraliserad hantering, där chefer eller lönekontor förmedlar informationen. Men inte alltid.
– Jag fick inte veta något alls om försäkringen från min arbetsgivare när jag blev sjuk, säger Erik som vill vara anonym.
Erik är arbetsskadad och jobbar deltid.

Vart tar pengarna vägen?

Vad händer då med pengarna som inte hämtas ut av de anställda? Svar: de går tillbaka till företagen. AFA ägs av LO och Svenskt Näringsliv, som tillsammans har kommit överens om att allt överskott ska gå tillbaka till arbetsgivarna.
LO:s försäkringsexperter är medvetna om problemet med att arbetsgivarna ibland missar att informera. Frågan är vad facket själva gör.
– Vi jobbar via våra försäkringsinformatörer, som är förtroendevalda ute i företagen. De ska hjälpa till. LO har haft en många informationskampanjer om sjukförsäkringen. Vi har också fått Försäkringskassan att skriva typ ”tänk på att du också kan ha en kollektivavtalad sjukförsäkring” i sina broschyrer, säger Renée Andersson, försäkringsexpert på LO.
Åke Johnsson är handläggare på Sveriges Byggindustrier, med ansvar för försäkringar.
Är arbetsgivare dåliga på att informera om sjukförsäkringen?

– Det är både fackens och arbetsgivarnas ansvar att informera. Skanska verkar ju ha skickat ut information. Men finns det anställda, som inte känner till försäkringen, är det ju så klart inte bra, säger Åke Johnsson på Sveriges Byggindustrier.

”Ett välkommet tillskott i kassan”

Fredrik Ask är sjukskriven efter en diskprotesoperation. Han har järnkoll på sina kollektivavtalsförsäkringar och anmälde sig direkt till AFA i samband med operationen.
Vad har pengarna betytt för dig?

– De var så klart ett välkommet tillskott i hushållskassan, men det dröjde alldeles för länge innan pengarna började ramla in.
Hur lång tid tog det innan de kom?

– 1,5 månader. Man fick leva på existensminimum. När jag som i mitt fall, var ute i god tid, och när det var en planerad operation, borde det kunna gå lite snabbare.

  • Vid sjukdom är du försäkrad genom kollektivavtalet från 15:e sjukdagen.
  • Du får cirka 10 procent av din sjukpenninggrundade inkomst, i tillägg till sjukpenningen.
  • Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal kan du ha pengar att hämta retroaktivt – ifall du har varit sjukskriven längre än två veckor.
  • Det går bra att ansöka om pengarna i efterskott. Ända tillbaka till 1972.
  • Du ska kunna styrka att du har varit anställd, och vilka perioder du har varit sjuk.
  • Vet du inte vilket datum sjukperioden/-erna började: kontakta försäkringskassan.
  • Du som har varit sjuk under arbetslöshet kan ha rätt till pengar. Kontakta ditt Byggnadskontor.
  • Anmäl via webben: www.afaforsakring.se
  • Eller beställ blanketter: 08-696 49 49.
  • Försäkringen säkrar även inbetalningar till din pension när du är sjuk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fixa lätt extra sjukpenning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig