info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Fifa bryr sig inte"

>>Fotbollsexperten Erik Niva tror inte på förändring

”Ett slaveriets VM”. Det kallar en av Sveriges tyngsta fotbollsexperter, Erik Niva, Qatar-VM 2022. Han tror inte på någon förbättring när Fifa byter president.

Du har kallat Qatar-VM för ett slaveriets VM. Vad menar du med det?
– Det är väl en krass sammanfattning av villkoren som gäller för att Qatar-VM ska bli verklighet. För att spelen ska arrangeras utifrån de premisser Qatar fått arrangörskapet på, så måste alla de här nya palatsliknande arenorna byggas. De måste byggas snabbt och relativt billigt. Det har ju längre ner i kedjan genererat en slaveriliknande situation där gästarbetare utnyttjas för att allt ska gå ihop.

Vad är orsaken?
– Det handlar om en utveckling inom fotbollen som har pågått under lång tid, med orimliga krav på allt större arrangemang och arenor. Att underbetalda, icke försäkrade arbetare får sätta livet till är liksom slutpunkten för hela den här processen.

Vilket ansvar tycker du att Fifa har för arbetarna som bygger för VM?
– Ett mycket större ansvar än de låtsas om. De svär sig ju fria från den här typen av frågor med motiveringen att deras fotboll inte hör ihop med politik. Men den distinktionen är omöjlig att göra.

Tror du att valet av en ny Fifa president kan påverka arbetarnas villkor?
– Överhuvudtaget inte. Valets kandidater är ju väldigt mycket maktmän av samma sort som Sepp Blatter.

Vad ska Fifa göra?
– Det behövs ett fullständigt nytänk för hur man fördelar värdskapet. Och kraven på arenorna är helt orimliga. Fifa bryr sig överhuvudtaget inte om hur arenorna kommer till, hur infrastrukturen byggs, så länge den blir färdig i tid.

Bör Qatar-VM bojkottas?
– Jag tror mer på att reformera och revolutionera Fifa. Men jag tror att vi journalister måste vara ännu mer noggranna och nitiska i vår bevakning av vad som egentligen är mekaniken bakom.

Kan skandalerna runt Fifa påverka arbetarnas situation?
– Det kanske kan leda till ett visst kulissbygge. Men i grund och botten tror jag att Qatar-VM redan nu är för nära inpå för att hinna med en förändring.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Fifa bryr sig inte"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig