info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick sparken på sms – anklagades för sovmorgon

"Vad är det för fel på dig?" Byggnadsarbetaren blev uppsagd via sms, men har nu fått upprättelse.

Byggföretaget utnyttjade till att börja med alla bidrag de kunde för arbetaren när han började under vintern 2019. Först hade mannen en praktikplats på företaget via Arbetsförmedlingen, där myndigheten betalade hans lön. Därefter fick han ett så kallat nystartsjobb, där Arbetsförmedlingen under en period stor för lönen.

Den anställde mannen fick sedan en visstidsanställning och skulle jobba 40 timmar i veckan under ett år. Men betalningen blev inte därefter. När bolaget vissa dagar inte hade jobb åt mannen fick han heller ingen lön. Han gick också miste om lön på röda dagar och missade flera andra förmåner.

När han påtalade att han ville ha lön för tiden då han stått till förfogande men inte jobbat, fick han ett sms om uppsägning av chefen: ”Vad är det för fel på dig, ditt sista jobb var på xxx-vägen där du kom för sent varje dag det vet du mycket väl. Jag tycker vi lägger ner det här nu så skickar jag en räkning på verktygshyran ok”

Företaget, som inte är anslutet till något kollektivavtal, menar att anställningen upphörde när projektet där byggnadsarbetaren jobbade hade färdigställts.

Men Falu tingsrätt går på byggnadsarbetarens linje och dömer företaget att betala 185 000 kronor för bland annat utebliven semesterersättning, utebliven lön och att mannen fick sparken utan laglig grund.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick sparken på sms – anklagades för sovmorgon

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig