info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick ersättning efter dödsolycka

Kamila Sieminska fick till slut ut försäkringspengarna efter sin make. De har räckt till en ny panna och behövs för barnens skolgång. Familjen fick pengarna efter att Byggnadsarbetaren grep in.

I nummer 6 av Byggnadsarbetaren berättade vi om Kamila Sieminska som förlorade sin man Piotr Sieminski i en byggolycka på Gotland 2014. Hon och hennes fyra barn lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden i byn Stopki i nordöstra Polen.
Då vi först kontaktade henne väntade hon på försäkringspengar motsvarande
45 000 svenska kronor. Men hon hade fått nej från försäkringsbolaget eftersom hon saknade ett intyg, som bevisade att mannen inte hade alkohol i kroppen när han föll.
Kamila var säker på att han inte hade det, men hon visste inte vart hon skulle vända sig och talar heller varken svenska eller engelska.

Till mat och läroböcker

Byggnadsarbetaren kontaktade då den ansvarige polisen, förundersökningsledaren Roger Björkander.
– Jag visste inte att hon ville ha ett intyg. Jag skickar det, sa han.
Efter att Kamila fått intyget måste hon först ombesörja och betala översättning och därefter sända det till försäkringsbolaget, där Piotr tecknat en privat försäkring.
– Ganska kort därefter fick vi pengarna. Jag är glad att det löste sig. Det hjälpte upp vår situation, berättar hon.En del av pengarna har gått till det mest akuta, till att byta värmepannan i familjens lägenhet.
-Jag är glad att vi fick dem. Nu måste vi använda resten till att överleva. Till mat och så måste vi tänka på skolstarten, med läroböcker och nya kläder. Det kostar väldigt mycket, säger Kamila.

Svår ekonomisk situation

Familjens ekonomiska situation är hårt pressad. Piotr Sieminski var ensamförsörjare och de tvingas idag att leva på cirka 4 900 kronor i form av en liten familjepension från en försäkring och barnbidrag.
Snart har det gått ett år sedan Kamila Sieminska förlorade sin make, som var ensamföretagare. Det skedde den 21 juli då han föll nära sju meter från ett tak när en asbestplatta brast. Sorgen och saknaden är stor.
– Vi har inte klarat att se så mycket framåt. Det får gå från dag till dag. Det viktigaste är att det går bra för barnen, säger hon.

Byggnadsarbetaren skrev om familjen i samband med en granskning om vad som hänt med de anhöriga, efter att byggnadsarbetare från de nyaste EU-länderna dött på svenska byggarbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick ersättning efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig