info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Felrapportering gör jobbet säkert

Att rapportera fel och ha en bra dialog mellan anställda och chefer. Det är viktigast för att få en säker arbetsplats visar en ny rapport.

Hur ska man förebygga olyckor på arbetsplatsen och vilka faktorer avgör att personer underskattar risker i arbetet? Det har två forskare vid Lunds universitet undersökt och gjort en kunskapssammanställning på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Speciellt har de granskat tre branscher: bygg- och anläggning, transport och skogsbruk.

Lära av fel viktigt

Att lära av olyckor på arbetsplatsen är viktigt, konstaterar de. Liksom att det finns en bra rapporteringskultur på företaget. Att fel och brister rapporteras, så att det kan leda till förbättringar.
För att få säkra arbetsplatser är det också viktigt med en dialog mellan ledning och anställda och att ha chefer som prioriterar säkerheten.

Vänjer sig vid risker

Många faktorer kan påverka att arbetare inte uppfattar hur farligt jobbet egentligen är. En orsak kan vara att man vänjer sig vid risker och därför underskattar dem. En annan att man inte kan överblicka all riskinformation och därför tar till genvägar.
I vissa fall saknar också de anställda nödvändig information om riskerna. Som exempel tar forskarna byggen med inhyrd personal och personal som talar olika språk.
-Det ställer mycket höga krav på arbetsgivarna att skapa en gemensam säkerhetskultur, men det är nödvändigt för att alla ska utföra sitt arbete på ett tryggt sätt, säger Ilkka Salo, forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Felrapportering gör jobbet säkert

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig