info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Felplacerad platta kostar 1,7 miljoner

En nygjuten betongplatta vid ett bygge i Eskilstuna ligger 85 centimeter fel jämfört med vad detaljplanen anger. Nu måste den rivas och byggas om. Kostnad: 1,7 miljoner kronor.

Det var förra året som det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter startade bygget av 150 nya lägenheter i Eskilstuna. Enligt bygglovet skulle byggnaderna uppföras sex meter från Eskilsgatan – men nu har det visat sig att en av de två betongplattor som är klara har placerats 5,15 meter från gatan, 85 centimeter fel enligt bygglovet.
– Tyvärr blev det fel när utsättarna läste in de digitala ritningarna, säger Fredrik Wahlberg, projektledare hos HMB Construction som är totalentreprenör för bygget, till Eskilstuna-Kuriren.

Misstaget upptäcktes för sent

Först när hela plattan var gjuten upptäcktes misstaget. När Kommunfastigheter fick reda på vad som hänt kontaktade man stadsbyggnadsnämnden för att ansöka om en ändring i bygglovet.

Det kommunala bolaget ville att tre av de fyra husen skulle ligga i linje med varandra, medan ett hus, med den felaktigt placerade betongplattan, skulle ligga 85 centimeter framför de andra.
– Vi ville vara schyssta mot entreprenören och sa att vi kunde acceptera missen. Vi tyckte att det var ett ganska litet fel, säger Monica Hed Johansson, chef för bygg- och teknikavdelningen på Kommunfastigheter till Eskilstuna-Kuriren.

Fasaderna ska vara jämna

Men ändrandet av bygglovet avslogs av stadsbyggnadsnämnden som anser att den ordinarie detaljplanen ska gälla. Fasadernas linje ska vara jämn, anser de.

Beslutet innebär att byggföretaget HMB Construction måste riva den felplacerade betongplattan till en kostnad av 1,7 miljoner kronor.
– Den måste bilas bort och vi får gjuta en ny platta. Det är väldigt olyckligt och lite genant också. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Fredrik Wahlberg, projektledare på HMB Construction, till Eskilstuna-Kuriren.

Vem som får stå för merkostnaden är i dagsläget oklart, men enligt Fredrik Wahlberg blir det antingen HMB, Kommunfastigheter eller så blir det ett försäkringsärende.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Felplacerad platta kostar 1,7 miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig