Färsk byggrapport: Pengar går före hälsa
Rapporten, ”Krafttag mot arbetsmiljöbrott”, visar att lägsta pris fortfarande är överordnat andra värden vid en upphandling i byggbranschen. De företag som satar på arbetsmiljön förlorar i konkurrenskraft, därför avstår de. När en del avstår följer andra efter.
En negativ spiral hotar, konstaterar rapporterns författare Henrik Björklund, forskare vid Chalmers och tidigare snickare.
Rapporten presenteras idag av Byggnads och Byggcheferna presenterar på ett seminarium vid Almedalsveckan i Visby.
Många entreprenörer och platschefer är medvetna om att de inte uppfyller kraven i lagstiftningen, men uppger att det inte går för då skulle de hamna för högt i pris.
Under lågkonjunkturen ökar risken att risken arbetsmiljön försämras ytterligare.
Dessutom konstaterar han att byggnadsarbetarna många gånger saknar den utbildning och kompetens som krävs för att utföra farliga arbetsmoment, vilket ytterligare ökar risken för olyckor och arbetssjukdomar.
Att det inte skett någon förbättring på tre årtionden beror fortfarande på dåliga fallskydd, ställningar, stegar och arbetsbockar, maskiner som används felaktigt, dålig ordning på arbetsplatsen och slarv med personlig skyddsutrustning.
För att minska olyckorna förslås i rapporten bland annat att företag som bryter mot lagar och föreskrifter ska tvingas böta. Arbetsmiljöverkets tillsyn bör skärpas under projekterings- och planeringsfasen.
Kunskapsnivån i branschen när det gäller arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor och inom branschen ska höjas, bland annat genom att facken och arbetsgivarna samarbetar på samma sätt som för att förhindra svartarbete.
Skyddsombud ska ges befogenheter att representera alla på bygget, även underentreprenörerna. Skyddsombuden bör få rätt att stoppa ett farligt arbete oavsett vem som utför det. Slutligen krävs att alla anställda på bygget tar större ansvar för sin egen säkerhet. Sunt bondförstånd är inget någon föds med, det följer av kunskap och erfarenhet, konstaterar rapportens författare.