info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre medlemmar i byggfack

Organisationsgraden bland anställda i byggverksamhet minskade till 67 procent förra året. Det visar ny statistik.

Den fackliga organisationsgraden inom byggverksamhet minskade från 81 till 67 procent mellan 2006 och 2014. Det innebär en minskning med 14 procentenheter och tillhörde de största minskningarna bland de branscher som LO-förbunden tillhör. I industrin, till exempel, gick organisationsgraden ner med åtta procentenheter under samma period och låg under förra året på 76 procent.
Det visar de senaste siffrorna i en forskningsrapport gjord av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Minskningen dämpad

Organisationsgraden bland LO-förbunden började rasa då a-kasseavgifterna höjdes drastiskt 2007, efter förändringar som den borgerliga regeringen införde. Allra störst har minskningen varit för hotell-och restaurangfacket där organisationsgraden minskade från 52 till 29 procent.
Inom byggverksamhet skedde det största tappet av fackliga medlemmar under de första åren, 2006-2008, och därefter har minskningen bromsats upp. Mellan 2013 och 2014 låg den på en procent, samma som för industrin.

Tjänstemannafack ökar

Inom hela LO-kollektivet har organisationsgraden minskat med 13 procentenheter från 2006 och var förra året 64 procent. Parallellt med att organisationsgraden minskat bland arbetarna har den varit stabilare och ökat i vissa tjänstemannaförbund.
Siffrorna redovisas i ”Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre medlemmar i byggfack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig