info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Farliga verktyg

För stora i greppet och för tunga. Många byggnadsarbetare riskerar att skadas av verktyg och maskiner som inte passar dem. Värst drabbade är de med små eller stora händer.

– Jag får ofta ont i underarmar, fingrar och armbåge. Det ska inte behöva vara så här. Det måste gå att göra maskiner som passar bättre, säger snickaren Emmelie Renlund.
Hon är långtifrån ensam om problemet. Många byggnadsarbetare skadas antagligen av sina verktyg utan att veta att de är orsaken. Det tror Henri Leray, ergonom på Galaxen som jobbar för att hindra skador i byggbranschen.
– En stor del av de verktyg och maskiner som används är inte anpassade för människohänder, säger han.
När han 2010 gjorde en enkätundersökning bland byggnadsarbetare visade det sig att 22 av 63 verktyg upplevdes ge en statisk belastning i underarmen. Just den typ av belastning som hindrar blodet från att cirkulera och som på sikt kan ge skador.
För Emmelie Renlund är otympliga verktyg och maskiner ett dagligt problem. Det gäller allt från hammare till cirkelsågar. Svårigheterna skiljer från verktyg till verktyg, men de är ofta svåra att greppa om.
– Ta spikpistoler till exempel. Vissa märken, som exempelvis Hilti, har enormt stora skaft och då måste jag spänna handen bara för att hålla om verktyget. Sedan når jag precis fram med pekfingret till avtryckaren och får en helt fel vinkel på handen när jag ska trycka av, säger hon.

Emmelie Renlund har jobbat på bygge sedan hon gick ut byggymnasiet. Hon trivs, men allt skulle bli så mycket enklare med verktyg som fungerar bättre. Hon har mindre händer än genomsnittet och drar storlek sex i handskar, medan en genomsnittlig man ligger runt 10–12.
Men även de som har större händer än vanligt får problem, eftersom de måste spänna handen för att få ett bra grepp.
– Jag vill att det ska bli en förändring. Att tillverkarna ska få upp ögonen för att många av oss har problem med både handskar och maskiner, säger Emmelie Renlund.

Hon jobbar nu på ett bygge i Umeå med nyproduktion. På hennes arbetsplats tycker lagbasen och skyddsombudet Robert Gustafsson och snickaren Håkan Nylander, att det är bra om kollegan väcker problemet eftersom det kan leda till bättre verktyg för alla.
– Det känns som att verktygen ofta är onödigt tunga. Sedan kan man kanske också byta verktyg lite oftare och inte använda de största och starkaste maskinerna till allt hela tiden, säger Håkan Nylander.
Robert Gustafsson sitter med i en utvecklingsgrupp inom OF Bygg, där de diskuterar hur man ska få in bättre verktyg och maskiner. Ibland får de ut nya maskiner för testning. Nu senast en skruvdragare från Bosch som Emmelie Renlund testat. Den var bättre än de tidigare men inte perfekt.
Men det visar att det finns alternativ och att det kan löna sig att prova olika fabrikat och modeller.
Robert Gustafsson tycker att maskinerna generellt sett blivit bättre, men att tyngden och balanseringen är ett problem. De blir ofta för framtunga. Förutom formen på verktyget är vikten avgörande. Ofta är de batteridrivna maskinerna särskilt besvärliga eftersom vikten från batteriet tillkommer. Emmelie Renlund ingår i Byggnads kvinnliga nätverk där frågan om för stora och klumpiga verktyg ständigt kommer upp. Trots att även män får problem har det hittills inte varit några stora protester bland dem mot att verktygen inte fungerar bättre.
En vanlig förklaring brukar vara att män kanske känner sig generade över att ta i frågan och hellre accepterar sämre verktyg än att tala om att deras händer och verktyget inte passar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Farliga verktyg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig