info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Får ingen praktikplats – ska lära sig via Youtube

Det är ovanligt svårt att hitta en praktikplats för många byggelever just nu, det menar Myndigheten för yrkeshögskolan. Husein Shaalan som pluggar till Byggnadsingenjör är en av dem som blir utan.

Istället för praktik: Youtube. Foto: Mostphotos

Landets yrkeshögskolor varnar för bristen på LIA-platser (lärande i arbete) i byggbranschen. Med 5000 nya platser på yrkeshögskolan och en pandemi är det svårt att få ut alla elever på praktik. Det är ett stort problem eftersom att LIA är en fjärdedel av deras utbildning. Svårast är det för VVS-ingenjörerna att hitta en praktikplats. Johan Lindahl på Myndigheten för yrkeshögskolan tror att det är på grund av pandemin och smittskyddsskäl som flera företag dragit in sina praktikplatser.

Johan Lindahl, Myndigheten för yrkeshögskolan. FOTO: Tim Lesniak.

– Men om en elev skulle bli utan finns det möjlighet att flytta eller skjuta på sin praktikperiod, säger Johan Lindahl.

En skola som har svårt att få ut elever nu är Yrkeshögskolan i syd. Andreas Roxhag är utbildningsledare för byggnadsingenjörer och entreprenadingenjörer på skolan och han har tre elever som inte fått någon LIA-plats. Husein Shaalan är en av dem. Han pluggar till byggnadsingenjör och har ringt företag efter företag utan att hitta någon plats. Praktiken skulle ha börjat i våras men det har skjutits upp till hösten. Nu när han skulle ha gått ut på praktik, fanns fortfarande ingen plats åt honom trots att skolan försökt hjälpa till. Istället för praktik ska han fortsätta med egna studier och att lära sig från Youtube.

– Jag ska gå en dag i veckan till ett företag och göra något slags arbete också men jag tror att jag kommer missa det jag ska lära mig mer om och det är tråkigt att sitta hemma själv och plugga.

Samtidigt ska han söka en plats inför nästa praktikperiod i vår men det är samma svar från företagen. De säger att det är för tidigt att säga hur det kommer se ut och Husein tror att det kommer bli precis likadant då.

– Det känns väldigt oroligt, om man inte hittar någon praktikplats hur ska man hitta ett jobb sedan?

Det är yrkeshögskolans ansvar att se till att varje elev har en LIA-plats. Johan Lindahl säger att yrkeshögskolorna runt om i landet jobbar för att försöka få tag på praktikplatser men företagen behöver hjälpa till.

– Vi skulle vilja uppmana fler företag att hitta platser och se hur man kan ta emot fler. Vi har full respekt för de som inte har möjlighet, det är viktigt att det sköts på ett bra sätt. Men för de som kan ta emot elever är det jätteviktigt för byggbranschen att man gör det för att det ska komma ut rätt- och komptensutbildade i branschen.

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Får ingen praktikplats – ska lära sig via Youtube