info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Får byggchefen ge min kollega högre tidlön?

Ställnings-Staffan får större löneökning än kollegan Ställnings-Sture, trots att de gör samma sak på samma firma. Är det ok enligt avtal? Läs om vad som är sant och falskt om storleken på din tidlön.

Hur funkar tidlön på bygget?
Lika lön eller individuell lönesättning? Ja, vad gäller egentligen? Foto: Mostphotos

På bygget finns det två löneformer. Den ena är prestationslön och den andra är fast tidlön. Den här texten handlar enbart om tidlön, som en majoritet av landets byggnadsarbetare har.

Reglerna för hur tidlönen sätts skiljer sig åt mellan Byggnads fem olika kollektivavtal. Den regleras främst genom avtalshöjningar, vanligtvis en gång per år.

Roger Johansson.

Ska alla ha lika hög tidlön?

– Det finns inget enkelt svar på frågan då vi har fem olika kollektivavtal med olika regleringar. På vissa avtal är det strikt laglön som gäller. Då ska alla ha lika mycket betalt. På andra avtal finns det möjligheter att ge mer åt vissa anställda, säger Roger Johansson, chef på avtalsenheten på Byggnads.

Byggavtalet

Vi börjar med det största avtalet – Byggavtalet. Där är reglerna tydliga. Det är laglön som är grunden, men det finns ett stort MEN. I årets avtalsrörelse öppnades en möjlighet för företagen att ge ett lönetillägg på individnivå. Ett tillägg som bygger på kompetens eller särskilt ansvar där lönesättningen är transparent och måste godkännas av Byggnads region.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Men grundregeln är alltså att alla ska tjäna lika mycket. Man kan inte gå in själv till chefen, bjuda på något gott till kaffet, och försöka deala till sig ett extra påslag bara för sig själv.

– Det går självklart att försöka få mer än vad de centrala förhandlingarna ger, men det måste vara för hela laget. Och det kräver att cheferna skjuter till mer pengar. Pengarna från det centrala avtalet ska gå till alla och de ska få lika mycket, säger Roger Johansson.

Tidlön på hela firman eller för varje bygge?

Det finns två vägar att gå när tidlönen ska förhandlas på ett företag som går på Byggavtalet. Antingen sätts samma tidlön på alla yrkesmän i hela företaget i en löneöverenskommelse eller så förhandlas en ny lön för varje byggarbetsplats. Det är därmed möjligt att en och samma yrkesgrupp på ett företag har olika hög tidlön om de arbetar på olika projekt.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

Friare lönesättning för plåt och vvs

På Plåt- och vvs-avtalen ser det lite annorlunda ut. Där är lönesättningen för tidlönen lite friare. Arbetsgivaren kan höja extra för vissa anställda under förutsättning att chefen själv väljer att pytsa in mer pengar. Centrala avtalshöjningen ska alltid utgå och fördelas lika.

– På de två avtalen är det möjligt att som enskild yrkesarbetare gå in till chefen och begära högre lön enbart för sig själv. Det finns en chans att göra en lönekarriär genom lönekonkurrens den vägen.

Det kan handla om att chefen vill uppmuntra vissa saker på firman, en särskild kompetens, delegerat ansvar eller det faktum att någon har jobbat länge i firman.

Ventiler för kranförare och maskinister

Entreprenadmaskinavtalet påminner mycket om reglerna för Byggavtalet och laglön är grunden. Med det sagt finns ändå en viss möjlighet till individuell lönesättning.

– Det finns två ventilregler som går att aktivera. Det går att träffa en överenskommelse med Byggnads lokala region där en entreprenör med flera olika yrkesgrupper anställda kan ge dem olika hög tidlön, säger Roger Johansson.

Till exempel kan lastbilsförarna ha en tidlön på 33 000 och kranförarna i samma firma 36  000. Men det går även att ge anställda inom samma yrkesgrupp olika hög lön, men skillnaden får inte vara större än 15 procent.

Inte glasklart för glasarbetarna

På Glasmästeriavtalet ska alla ha lika lön. Det är Byggnads hållning.

– På just det avtalet har vi diskussioner med motparten just nu. Vi på Byggnads hävdar att det är ett laglöneavtal, att alla ska tjäna lika mycket. Men arbetsgivarna menar att det finns möjlighet till individuell lönesättning.

Arbetsgivarna menar alltså att de visst är fria att skjuta till mer pengar utöver avtalet, och lägga dem på vissa individer.

Sänkt lön vid kollektivavtal?

Vad händer med din lön om ditt företag tecknar ett kollektivavtal och den rekommenderade lönen i avtalet är lägre än den lön som du redan har? Roger Johansson säger att han aldrig varit med om att det hänt.

– Avtalslösa företag brukar ge sina anställda sämre lön än vad avtalet ger, säger han och fortsätter:

– Om det ändå skulle inträffa skulle jag ta ett samtal med de här personerna och förklara att de måste räkna in hela kollektivavtalets värde. Det handlar inte bara om lön utan allt från arbetstidsförkortning och försäkringar till betalt på arbetsfria dagar. Totalt handlar det om plusförmåner på ungefär 80 000 kronor om året utöver lönen. Så de skulle garanterat vinna på det ändå.

Obligatorisk höjning

Den årliga avtalshöjningen av tidlönen är obligatorisk om man har ett kollektivavtal. Den ska tillfalla alla anställda. Det handlar inte om någon pott som ska fördelas mellan de anställda utan ALLA ska få lika mycket. Om arbetsgivaren vill ge mer till någon anställd ska det vara pengar som arbetsgivaren hämtar från egen ficka utanför den centrala avtalshöjningen. Detta gäller alltså enbart i avtal där det är möjligt.

Allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Får byggchefen ge min kollega högre tidlön?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig