info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Fallrisker och folk under last – stopp på museibygge i nio dagar

Gamla, skadade, brädbitar användes som skyddsräcken. Tungt material lyftes över huvudet på arbetare. Bygget var belagt med stopp i nio dagar på grund av ett akut hot mot säkerheten.

Klena och farliga skydd vid byggandet av spårvägsmuseet. "Livsfarligt", säger regionala skyddsombudet Claes Thim om de här riskerna när jobbet stoppades.

Gasverket i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm byggs just nu om till ett nytt spårvägsmuseum. Beställare är Region Stockholm.

Men när Elektrikernas och Målarnas skyddsombud kom till platsen för en skyddsrond blev det direkt ett stopp som varade i nio dagar.

– Fallskyddet var under all kritik. De använde felklassat virke som var för klent som skyddsräcken. På vissa ställen var stolparna till skyddsräckena inte ens förankrade i marken. Det ger en falsk trygghet och är nästan farligare än om det inte finns något skydd alls. Då vet man åtminstone att det är farligt, säger Claes Thim, regionalt skyddsombud på Elektrikerförbundet.

Han fick besked från arbetare på plats att de själva gjort skyddet, bland annat med överblivet virke som använts vid formgjutning.

Fallhöjden var som mest fyra våningar hög och på vissa ställen var det stora hål i fallskyddet.

– Det var risk för fallolyckor, säger Claes Thim.

Han bedömer fallhöjden till 20-30 meter.

Tung last lyftes över arbetare. En av orsakerna till stoppet. Foto: Claes Thim

Men det var inte allt. Det fanns akuta faror även på andra ställen i lokalerna.

– Vi såg att en kranbil lyfta tung last över folks huvuden. Man lyfte bland annat tunga gipsbuntar. Det skulle varit avspärrat.

Dessutom stod gasflaskor helt fritt i lokalerna. De förvarades på fel sätt, vilket innebär en explosionsrisk. Dessutom var det skräpigt,  belysningen dålig och det saknades skyltar om utrymingsvägar.

Claes Thim tycker det är förvånande att det kan vara så allvarliga brister på ett stort offentligt bygge.

– De borde ha mycket bättre kontroll, säger han.

På grund av riskerna vid besöket lade Målarna ett stopp och Elektrikerna kom överens med arbetsgivaren om att ta bort de anställda från arbetsplatsen.

Huvudentreprenör är Cobab.
I ett mail till Östermalm Direkt kommenterar Marcus Nord, arbetschef på Cobab, det som inträffat med att ”uppkomna situationen är tråkig och allvarlig”.
”Det är bra att bristerna nu kommit upp och vi avbröt direkt berörda arbeten och stängde av berörda delar av byggnaden och satt personal på att åtgärda dessa brister. Efter en gemensam syn 2019-10-30 kommer nu målare och elektriker att återgå till arbetsplatsen”, skrev han.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC