info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallolyckan upp i hovrätten

Plåtslagarpraktikanten Andreas Nilsson förlorade förmågan att gå efter fallolyckan. En oenig tingsrätt friade hans arbetsgivare, nu har hovrätten sagt ja till att göra en ny prövning.

Hovrätten bedömer i varje överklagat fall om det finns skäl att pröva tingsrättens beslut på nytt. Man har nu meddelat att så kommer ske i det här fallet, där tingsrättsdomen är överklagad av kammaråklagare Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Andreas Nilssons målsägandebiträde, Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd, säger att han hade väntat sig en hovrättsprövning eftersom tingsrätten var oenig; ordföranden och en nämndeman var emot den friande domen. När prövningen i hovrätten ska ske är ännu inte bestämt.

Skydd saknades vid olyckan

Det var i oktober 2009 som Andreas Nilsson föll 3,5 meter då han arbetade på ett tak i Filipstad.
Skyddsräcken, fallskydd och fotlist saknades. Men i januari i år friade tingsrätten företaget utifrån att de anställda fått direktiv om att sätta upp godkända ställningar.

Kräver företaget på 400 000

Kammaråklagare Maria Johansson har dock en annan syn på ansvarsfrågan.
– Företaget har brustit i riskbedömning och uppföljning av arbetet. Ställningen som var inblandad vid olyckan uppfyller inte de krav som ställs, sa hon till Byggnadsarbetaren i samband med att hon överklagade tingsrättsdomen.
Hon begär att företaget ska betala 400 000 kronor i företagsbot.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallolyckan upp i hovrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig