info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallen fortsätter skörda dödsoffer

Trenden fortsätter: Det är fallen som dödar. De senaste tre åren har nära hälften av dem som dött i byggolyckor gjort det på grund av fall.

Förra året dog sju personer i 
byggolyckor, visar en sammanställning Byggnadsarbetaren gjort. Fyra av dem dödades i olika typer av fallolyckor. Och det är en trend som håller i sig. Bara under åren 2010–2012 dog 13 personer på grund av skador som orsakats av fall. Det är nära hälften av alla som dödats i byggolyckor under samma tid.

Det förvånar inte Jan Swedberg, ansvarig för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket.

– Orsakerna är att det alltid blir så stora konsekvenser när man faller. Det är därför de ofta blir dödsolyckor, säger han.

Samtidigt är det inte bara bland dödsolyckorna som fall dominerar, utan också bland de allvarliga olyckorna överhuvudtaget. Ofta är det tillfälligheter som avgör om en olycka ska bli en dödsolycka eller inte.

Följer inte bestämmelserna

Att fallolyckorna fortsätter skörda liv är ett av de största problemen i byggbranschen. Men varför fortsätter de ske?

– Den största orsaken är att man inte gör rätt. Man har inte rätt utrustning och skydd och följer inte de bestämmelser som gäller. Man är inte tillräckligt riskmedveten och använder inte fallskydd, säger Jan Swedberg.

Flera av dödsolyckorna har skett vid fall från villatak.

– Det är ofta snabba arbeten när man lägger om tak och jobben görs tyvärr ofta utan skydd, säger Jan Swedberg.

Låg höjd kan räcka

En annan stor risk är, menar han, att man inte avgränsar jobbet, vid arbeten mellan olika plan. Det var till exempel orsaken till en av förra årets dödsolyckor. Den hände på ett villabygge i Halland. Snickaren föll två och en halv meter.

– Det krävs inga höga höjder för att man ska förlora livet. Om man har otur och landar olyckligt, säger Jan Swedberg.

För att minska fallolyckorna menar han att man måste planera varje bygge ordentligt. Gå igenom risker och vilka åtgärder man ska ha. Sedan tror han att inspektioner har en bra inverkan.
Totalt sett under åren 2010–2012 hände 28 dödsolyckor i byggbranschen. De sju döds-olyckor som inträffade 2012 var en minskning från 9 året innan. Det är den lägsta siffran sedan år 2000 då sex personer omkom på bygget, visar Byggnadsarbetarens sammanställning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallen fortsätter skörda dödsoffer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig