info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facktoppar fick gratis midsommar

En ny skandal, på många sätt lik oegentligheterna runt Byggnads kursgård Rönneberga, rullas nu upp i media. Bland annat har delar av Byggnads ledning i Stockholm firat midsommar på medlemmarnas bekostnad på avdelningens skärgårdsö Nässlingen.

Delar av Bygg-ettans styrelse, ofta tillsammans med familjer, brukar fira midsommar på ön Nässlingen. I samband med firandet hjälper de till med att leda lekar, att ta in hamnavgifter och att klä midsommarstången. För den insatsen får de gratis mat, dryck och logi. Enligt uppgifter i media gick notan i år bara för vin, sprit och öl på 12 000 kronor. Logipriset är normalt 700 kronor per natt i hotelldelen, där ledningen brukar bo.

– Jag har skrivit upp vad vi drack på en lista. Den ska ligga till grund för hur detta redovisas i Nässlingens bokföring. Uppgiften i media kommer från någon av de anställda och är baserad på restaurangpriser, tror jag, säger Rolf Andersson, styrelseordförande i bolaget som äger Nässlingen och kassör i Bygg-ettan.
– Det är oklart hur det där redovisats i bokföringen och det kan vara lite vaj ur skattesynpunkt, det tittar externa revisorer på just nu. Är det fel så får vi naturligtvis rätta till det, fortsätter han. Han har firat midsommar på Nässlingen sedan han tillträdde som kassör, 1990.

Nässlingen är en ö i Stockholms norra skärgård som köptes 1945 av snickarnas fackavdelning i Stockholm. Midsommarfirandet är en tradition som från början innebar att ledningen i avdelningen träffade de medlemmar som med hjälp av lottning fått plats i fritidsstugorna på Nässlingen.
Utlottningen av stugor upphörde när Rolf Andersson blivit kassör, 1990.
– Problemet var att vi inte hade fullbokat. Så vi lade över till bokning via konferensverksamheten som hade startats på 1970-talet, berättar Rolf Andersson.

Han säger att varken förtroendevalda eller ledning i Byggnads i Stockholm har någon gräddfil till boende på Nässlingen. Uppgiften att representera ledningen vid midsommarfirandet brukar fördelas informellt till frivilliga. Bland dem som ofta varit på plats finns Torgny Johansson, Bygg-ettans ordförande som kandiderar till riksdagen för socialdemokraterna.
Orsaken till att midsommarfirandet granskas nu är att misstankar om förskingring på Nässlingen utreds av Vimpelns styrelse, med hjälp av en extern revisor. En ny föreståndare, Hanna Qvist, tillträdde den 1 juli i år och mötte då ihärdiga rykten om oegentligheter från de anställda.

Hanna Qvist gick igenom Nässlingens bokföring för i år. Det är den del som finns på kursgården. De oklarheter hon fann rapporterade hon till Rolf Andersson, varefter en intern utredning drogs igång.
Bland oklarheterna finns uppgifter om försvunna varor, bland annat mat. Fakturor på båtbränsle är ett annat inslag i misstankarna om förskingring. I media har anställda på Nässlingen givit uppgifter om att man bara i år hittat oegentligheter på upp mot 80 000 kronor. Varken Rolf Andersson eller Hanna Qvist vill kommentera uppgifterna innan utredningen är klar.

Vid ett styrelsemöte under nästa vecka kommer Vimpeln att ta ställning till om man ska polisanmäla misstankarna om förskingring. När det gäller midsommarfirandet kan det finnas brister i bokföringen och ledningens förmåner kan ses som skattepliktig inkomst. Bygg-ettans ledning måste nu också få medlemmarnas förståelse för sitt agerande.
– Vi har redan tagit stryk opinionsmässigt på grund av det här, säger Rolf Andersson som säger att han ska fira midsommar på Nässlingen också nästa år.
– Har vi gjort fel ska vi rätta till det till dess, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facktoppar fick gratis midsommar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig