info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackrepresentant ska granska ue

Veidekke tar hjälp av Byggnads för att kartlägga underentreprenörer. Genom ett nytt avtal ska en facklig förtroendeman granska entreprenörer så att bara seriösa tas in.

Nyligen har Byggnads och Veidekke undertecknat ett avtal som innebär att en facklig förtroendeman ska granska underentreprenörer som företaget är på väg att anlita.
Man ska kontrollera att företagen är seriösa och lever upp till det som står i kollektivavtal, om till exempel företagshälsovård för de anställda och pensionsinbetalningar.
Parallellt ska en controller från Veidekke granska företagens ekonomi. När både facket och controllern säger ja, innebär det grönt ljus att ta in entreprenören. Under den närmaste tiden kommer man att bygga upp organisationen för hur detta ska fungera rent praktiskt och efter semestern drar projektet igång.

Oseriösa underentreprenörer

I hela byggbranschen är oseriösa underentreprenörer ett stort problem.
Johan Lindholm, Byggnads ordförande, har undertecknat avtalet som ger den facklige förtroendemannen rätt att jobba med granskningen.
-Både företaget och vi vill ha ordning och reda på arbetsplatserna. Därför är det viktigt att vi gör gemensam sak och kollar underentreprenörerna. Fler bolag borde följa detta exempel, säger han.
-Vi är oerhört glada över denna överenskommelse. Veidekke tolererar inga som helst oegentligheter i vårt företag och detta är ännu ett steg i att garantera företagets redlighet, säger Erik Alteryd, vd för Veidekke Entreprena

Ska utvärderas

Mb-gruppen i Veidekke har under lång tid engagerat sig i att granska underentreprenörer och det var företaget som vände sig till centrala mb-gruppen för att få hjälp med att göra en djupare granskning av de företag man vill använda. Detta kommer till en början av pågå under en provperiod på ett år. Båda parter ska under arbetets gång utvärdera verksamheten. Men förhoppningen är att den ska göras permanent. Överenskommelsen bygger på bestämmelser i mbl-lagen som ger fackliga organisationer rätt att granska och ta ställning till underentreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackrepresentant ska granska ue

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig