info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackligt lönemöte på Kinabygge

Ett 70-tal kinesiska arbetare finns på plats för att bygga utställningslokaler i Kalmar. – Ni ska tjäna 162 kronor i timman och ha ersättning för övertid, sa Byggnads Willy Hulthén vid informationsmöten för byggnadsarbetarna på Fanerduns arbetsplats.

I Kalmar görs en Kinasatsning på en handelsplats där olika företag ska visa upp sina varor. Arbetet med utställningshallar är inne i ett intensivt skede. I en av de blivande hallarna jobbar tre byggnadsarbetare som kom till Sverige i juli. De berättar att många ville ha det här jobbet.
‑ Det är en möjlighet att komma utomlands och det är ett sätt att tjäna mer, säger en av dem.
I Kina tjänar en byggnadsarbetare cirka 3 000 kronor i månaden.

Sedan tidigare är ett kollektivavtal upprättat mellan Byggnads och kinesiska arbetsgivaren, Xinxing, ett dotterbolag till beställaren Fanerdun. Nu ville facket informera arbetarna så att de vet vad de har rätt till enligt avtalet, både då det gäller lön och andra villkor. Inte minst efter tidigare oklarheter om löneutbetalningar. Överenskommelsen förlängdes dessutom i förra veckan från februari till den sista december 2008.

– Ni ska ha samma lön som svenska byggnadsarbetare, sa Byggnads ombudsman Willy Hulthén, som har förhandlat fram avtalet med Xingxing. Vid två möten informerade han de anställda. Det var första gången Byggnads hade den här formen av informationsmöten för arbetarna och det hölls med hjälp av kinesisk tolk, eftersom i stort sett alla arbetarna talar uteslutande kinesiska.
Byggnadsarbetarnas lön är 162 kronor i timman eller
28 000 kronor i månaden, vilket motsvarar snittet på kvartalslönen för prestationslön i området. Arbetsgivaren har rätt att dra av 15 procent av detta för att betala in skatt i Kina. I övrigt får arbetsgivaren inte dra av någonting. Arbetsgivaren betalar kost och logi. Arbetstiden är klockan sju till 16 och vid arbete utöver det, har arbetarna rätt till övertidsersättning.

Tidigare har lönerna betalats ut i Kina. Men i våras träffade SVT arbetare som sa att de fått löner som var en sjättedel av det överenskomna. Byggnads hotade då med blockad, krävde bevis för att arbetarna fick rätt lön och en ändring av utbetalningarna. Efter att facket fått se bankpapper på löneutbetalningar fick bygget fortsätta. Då gjordes också en överenskommelse om att lönerna ska betalas ut på personkonton i Swedbank, som senare kan föra över pengarna på personkonton i Kina. Arbetarna ska också kunna ta ut pengar de kan använda i Sverige. 
-Vi kommer att hårdbevaka att de får ut rätt pengar, säger Willy Hulthén.
Vis av tidigare erfarenheter med utländska arbetares löner, är han luttrad och ser risker.
‑Vi kan ju aldrig kontrollera vad som händer när de kommer tillbaka till Kina. Jag är tveksam till om de får behålla hela lönen, säger han.

Peter Fust, svensk representant för beställaren Fanerdun, säger att företaget gör allt för att säkerställa att byggnadsarbetarna får rätt lön och för att facket ska kunna kontrollera detta.
Personalstyrkan kommer så småningom att öka ytterligare, antagligen till cirka 200 personer även om det i nuläget är omöjligt att säga exakt hur många som behövs när såväl utställningshallar som hotell och andra anläggningar byggs. Sedan byggstarten i början av året har flera omgångar med kinesiska arbetare varit på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackligt lönemöte på Kinabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig