info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig kritik mot uteblivet straff

Yrkesinspektionen, YI, var för flata mot de byggföretag på raffinaderiet Borealis i Stenungsund som använde lagvidriga ställningar under utbyggnaden där i år.

Det tycker representanter för Industrifacket och Målareförbundet.
– Om en ställning inte är godkänd ska den inte användas. Sedan är det ointressant vem som öppnar vilka kuvert, säger Björn Axelsson på Målarnas avdelning i Göteborg.
Det han syftar på är att YI aldrig utfärdade något vite som straff till de utländska företag som använde de undermåliga ställningarna. YI ansåg sig förhindrade att utfärda vite eftersom det företag som var samordningsansvarigt, holländska Kvaerner, inte svarade på ett delgivningskvitto om att ett arbetstopp lagts på Borealis.
När ett företag inte svarar på en delgivning ska YI lämna över en delgivning personligen. Annars får de inte lägga ytterligare stopp eller utfärda vite. Men något personligt överlämnande blev aldrig gjort.
– Vi erkänner att det blev en miss där, säger Claes Hellqvist på YI i Göteborg.
Men Björn Axelsson, på Målarna, godtar inte förklaringen att Kvaerner lät bli att svara på delgivningen.
– YI kan skicka brev över hela jorden om de vill. Men deras uppgift är att se till att lagar och förordningar följs. Att någon inte öppnar ett kuvert ska inte ha någon inverkan på säkerheten, säger han.
Industrifacket och Målarna i Göteborg överväger nu att uppmärksamma ett antal riksdagsledamöter på att arbetsmiljölagen behöver skärpas på vissa områden. De båda facken har också varit i kontakt med Byggnads i Göteborg för att få med dem på en sådan uppvaktning. Byggnads avdelning i Göteborg har ännu inte beslutat sig för hur de ska göra.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig kritik mot uteblivet straff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig