info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig kritik mot arbetsgivarna på Bo 01

- Vi får inte lov att komma överens med laget. Det måste gå via avdelningen. Det säger Kjell Setterhill, löneingenjör på NCC.

Byggnads anser att NCC i går rev upp löneöverenskommelsen med facket på Bo 01. Trots att lagbasen och företaget var överens om lönenivån. Men NCC är av en annan åsikt.
– Det handlade om en dialog på arbetsplatsen. Vår motpart är Malmöavdelningen och vi har inte hört ett ord från dem sedan senaste förhandlingen 14 september, säger Kjell Setterhill.
Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, är mycket kritisk till förfarandet och anser att arbetsgivaren, Sveriges Byggindustrier, dirigerar de lokala förhandlingarna.
– Det är helt klart en central styrning. Att de som driver de lokala förhandlingarna inte har mandat på arbetsplatsen att förhandla, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Han anser att det från arbetsgivarnas sida handlar om att förändra löneformen, inte att hålla tillbaka lönerna.
– De vill införa fast lön och avskaffa ackordslönen. Det man inte lyckades med i avtalsrörelsen försöker man att driva igenom i de lokala förhandlingarna, säger Gunnar Ericson.
Sveriges Byggindustrier tillbakavisar kritiken.
– Vi styr inte. Däremot diskuterar vi frågorna och situationen noga. Det är sedan företagen själva som beslutar, säger Ingemar Legrell, regionchef på Sveriges Byggindustrier.
Han tillbakavisar också kritiken att arbetsgivaren försöker att driva igenom fasta löner. Ingemar Legrell hänvisar till löneuppgörelsen med JM och Byggnads i förra veckan.
– Det var ett vanligt traditionellt ackord. Om vi hade velat driva igenom fasta tidlöner, så har vi nu misslyckats totalt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig kritik mot arbetsgivarna på Bo 01

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig