info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig förlust i AD-mål

Enligt Byggnads hade ett skyddsombud hindrats i sitt uppdrag. Arbetsdomstolen friar företaget och menar att mannen ens inte var utsedd till skyddsombud på de aktuella byggena.

I bakgrunden finns två stämningar från 2011. De gäller konflikter gällande ett skyddsombud på företaget Värmdö Byggentreprenader. Enligt Byggnads hade företaget hindrat mannen från att fullfölja sitt uppdrag på två arbetsplatser. Detta skulle ha skett bland annat genom att han förflyttats till förrådsarbete. I stämningarna krävde facket därför bolaget på sammanlagt 400 000 kronor till den tidigare anställde och 350 000 till Byggnads. Nu avslår Arbetsdomstolen dessa krav helt. I stället döms Byggnads till att ersätta arbetsgivarsidans rättegångskostnader med 1 017 270 kronor.

”Var inte skyddsombud där”

I grunden har målet kommit att handla om huruvida mannen alls var utsedd till skyddsombud på de två byggen där händelserna utspelade sig. Enligt Byggnads hade han rätt att agera som skyddsombud på alla företagets arbetsplatser i och med att han var anmäld som skyddsombud på företaget. Enligt företaget väljs alltid ett ansvarigt skyddsombud för varje bygge, och på de aktuella arbetsplatserna var andra personer redan valda. Domstolen ger företaget rätt, bland annat utifrån hur rutinerna har sett ut tidigare.
I domen slås också fast att Byggnads inte kunnat visa att företaget hindrat mannens uppdrag som skyddsombud eller kränkt hans föreningsrätt i och med åtgärder så som en förflyttning och en avstängning.

”En mycket viktig dom”

Det här är ett viktigt principiellt avgörande för Byggnads, i och med beskedet om hur domstolen ser på hur skyddsombud ska utses.
– Det är en mycket viktigt dom. Får arbetsgivarna rätt när det gäller hur man ska utse skyddsombud har byggbranschen gjort fel i alla tider. Praxis är att vi anmäler till företaget att vi utsett ett skyddsombud, därefter har skyddsombudet rätt att agera på alla företagets arbetsplatser, har Leif Nyrell, ombudsman på Byggnads centralt, tidigare sagt till Byggnadsarbetaren.

Två ledamöter skiljaktiga

Kenneth Söderström, mb-ledamot på Peab, har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att en dom som går arbetsgivarens väg riskerar att ”omkullkasta allt tidigare arbete”:
– Genom en skyddsombudspool har vi idag möjlighet att tillsätta skyddsombud som är med i tidig planering innan bygget startar. Det skulle inte gå i fortsättningen. För oss är det viktigt att alla våra skyddsombud har rätt att agera på alla arbetsplatser.
Byggnadsarbetaren återkommer med aktuella kommentarer till det besked som nu kommit från domstolen.
Två ledamöter i rätten var skiljaktiga och ville i de väsentliga delarna döma företaget enligt Byggnads stämning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig förlust i AD-mål

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig