info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackjurist hade önskat åtal

Olov Östensson på LO-TCO rättsskydd är glad att företagsbot nu krävs, men tycker att det finns grund för åtal av enskild person också. Den preskriptionstiden har dock gått ut.

Nu kommenterar förbundsjuristen Olov Östensson på LO-TCO rättsskydd åklagarens krav på att Peab betalar 400 000 kronor i företagsbot efter den allvarliga byggolyckan i Ulricehamn 2013. Han har varit målsägandebiträde i fallet.
Han är nöjd med att åklagaren nu kräver företagsbot och han säger att botens storlek är korrekt utifrån lagstiftningen. Men han tycker det är anmärkningsvärt att boten, som ska svida så att brottet inte upprepas, är lika stor för ett storföretag som Peab som den skulle varit för ett mindre företag.
– Det är tråkigt att lagen inte tillåter att man beaktar företagets storlek, säger han.

Hemmagjort don brast

Polisutredningen om olyckan lades först ner, men återupptogs efter att Byggnadsarbetaren granskat händelsen. Snickaren Tobias Egeborn har tidigare berättat i tidningen om hur ett fallande byggelement krossade tre kotor i hans rygg vid olyckan. Det lyftes i ett don som tillverkats på arbetsplatsen, och som brast.
Olov Östensson konstaterar att det var ren tur att olyckan inte ledde till dödsfall. Utifrån hur allvarlig olyckan var och utifrån praxis tycker han att åklagaren skulle ha haft grund för att även väcka åtal mot enskild, ansvarig person. Åklagaren Kristina Persson gör en annan bedömning.
– Om det är ett oaktsamhetsbrott som ligger på bötesnivå så ska vi inte väcka åtal mot personen. Då är det företagsbot som är den primära sanktionen, såvida det inte finns väldigt särskilda skäl. Det finns, enligt min bedömning, inte här, säger hon.

Kan inte överprövas

Olov Östensson är besviken på hur polisens utredning skötts även efter att den återupptogs. Han säger att den drog ut på tiden och att det gjorde att preskriptionstiden för åtal av enskild person, på två år, gått ut nu när åklagarens beslut kommer. Därmed går det inte att begära överprövning av beslutet i den delen.
– Den dörren stängdes genom polisens långsamma agerande, säger Olov Östensson.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackjurist hade önskat åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig