info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket letar konfliktobjekt

Byggnads har börjat leta lämpliga konfliktobjekt på Maskinentreprenadavtalet. Orsaken är att en viktig lönefråga verkas svår att komma överens om, med arbetsgivarna.

När Maskinentreprenadavtalet blev klart i höstas, var en viktig del av innehållet att en arbetsgrupp med representanter både från Byggnads och Maskinentreprenörerna, skulle arbeta med att modernisera avtalstexterna. Syftet var att Maskinentreprenadavtalet skulle harmoniseras med det stora, förenklade Byggavtalet som blev klart under våren i fjol. Arbetet skulle ha varit klart i den här veckan.

Men ett par frågor har kärvat.

Framför allt är det frågan om vilken lön maskinförare som arbetar på större ackordsbyggen ska ha. Byggnads vill att maskinförarna ska tjäna minst utbetalningsnivån som ackordslaget på det aktuella bygget har.

– Eftersom snittlönen för den här gruppen är 142 kronor i timmen skulle det hjälpa deras lönebildning avsevärt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Men det här vill inte arbetsgivarna gå med på.

Det är enligt Byggnads också en fråga om konkurrensneutralitet. De företag som organiseras av Sveriges Byggindustrier och har maskinförare i anställningslistorna är redan bundna av den här bestämmelsen eftersom den redan finns i Byggavtalet.

Enligt Torbjörn Johansson har Byggnads nu givit sina lokalavdelningar i uppdrag att börja söka efter lämpliga konfliktobjekt.

Endera parten kan som tidigast säga upp avtalet den 1 april.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket letar konfliktobjekt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig