info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få från Byggnads i Pride-paraden

Bara två ombudsmän från Byggnads deltog i årets Pride-parad. Christer Carlsson, ombudsman på Byggnads, är besviken att inte fler från Byggnads och byggnadsarbetare deltog i paraden. – Det är viktigt att känna sitt förbund i ryggen. Om fler går i paraden känner homosexuella att det är lättare att ta kontakt med sitt fackförbund, säger Christer Carlsson.

Årets Pride-festival avslutades i helgen och var både publikmässigt och ekonomiskt en succé. I år är det tredje året som Byggnads medverkar i festivalen. På festivalområdet fanns Byggnads i LO:s monter för att informera om facket och få kunskap om villkoren i arbetslivet för homo-, bi- och transsexuella personer. Och som vanligt arrangerades en spiktävling. Den var, som tidigare år, populär och kön dit var lång. Det var under spiktävlingen som Byggnads fick kontakt med homosexuella byggnadsarbetare. Enligt Christer Carlsson, som representerade Byggnads på Pride, är det första gången som homosexuella byggnadsarbetare tar kontakt med Byggnads på Stockholm Pride.
– Samtliga sa att de hade lämnat byggbranschen. Någon uttryckte det så här ”det går inte att vara bög och arbeta som byggnadsarbetare på vischan”. Det är en så fruktansvärt anonym grupp. Därför är det viktigt att vi finns där och tar dessa frågor på allvar.

I pride-paraden under lördagen deltog cirka 45 000 personer däribland kända politiker som Mona Sahlin och finansminister Anders Borg.
Men från Byggnads deltog i år bara två personer, ombudsmännen Christer Carlsson och Per Mangs. Första året som Byggnads deltog, 2006, gick Christer Carlsson ensam med två unga killar från Byggettan i paraden. Förra året gick han själv. I år hade han hoppats att fler från byggbranschen, fackliga företrädare och byggnadsarbetare, hade deltagit.
Är du besviken på uppslutningen?
– Visst hade det varit roligare om fler hade varit med. I tåget gick både Mona Sahlin och Jens Orback som delar vår värdegrund. Om fler går med i tåget är det lättare för homosexuella att höra av sig till förbundet. Men byggbranschen är konservativ och det är fortfarande laddat med homosexualitet, säger Christer Carlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få från Byggnads i Pride-paraden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig