info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få fälls för arbetsmiljöbrott

Bara cirka två procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Det visar en ny rapport som Arbetsmiljöverket tagit fram.

Åren 2006–2010 ledde endast 124 av 6 152 polisanmälningar till fällande domar när det gäller arbetsmiljöbrott, det vill säga cirka två procent. Lägger man till alla lagföringar, bland annat de som döms att betala företagsbot, ökar siffran till sex procent.
– Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet. De som döms får låga straff. Nu behöver både vi och andra myndigheter intensifiera det samarbete vi redan har för att komma tillrätta med de bakomliggande problemen, säger Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.
De som drabbades av arbetsmiljöbrott jobbar företrädesvis på byggen, inom transport, magasinering samt i tillverkningsindustrin. I de flesta fall som polisanmälts hade en anställd skadats av ett föremål som träffat eller klämt honom eller henne.

Arbetsmiljöbrott lågt prioriterade

Även om läget på åklagarsidan förbättrats, finns fortsatt mycket att göra inom polisen. Rapporten visar att polisen klassificerar händelser olika (som olycka eller brott), både över tid och länsvis. Det gör statistiken kring arbetsmiljöbrott osäker. I en intervjuundersökning som forskarna genomfört visar det sig att en del poliser ser arbetsmiljöbrott som lågt prioriterade, och att utredningarna ofta ansågs komplexa och tidsödande i jämförelse med annan brottslighet.
– Arbetsmiljöverket kommer att påtala dessa problem för polisen i vårt pågående samarbete, och vi är beredda att göra vad vi kan för att vi ska komma tillrätta med situationen, säger Anna Middelman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få fälls för arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig