info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Extra "skelett" ska hindra arbetsskador

Ett extra skelett, en sele med leder, ska minska belastningen vid jobb ovanför axlar och huvud. Konstruktionen flyttar tyngden till höften.

Skelettet som minskar belastning på armar och axlar, Foto: Hilti

Arbete ovanför huvudhöjd är en av de vanligaste orsakerna till belastningsskador i byggbranschen.
Nu finns ett nytt hjälpmedel som ska minska riskerna, Hiltis Exoskelett, som börjat användas ute på byggen. Exo betyder att skelettet är utanför kroppen.

– Samma typ av lösning finns tidigare för arbete inom industrin. Men nu har vi tagit fram en lösning specifikt för att det ska funka i byggmiljö. Intresset är jättestort både bland stora och mindre byggföretag, säger Fabio Pedrazzi, ansvarig chef på Hilti Svenska AB till Byggnadsarbetaren.

Hilti har samarbetat med biomekanikföretaget Ottobock för att ta fram konstruktionen. Den innebär att byggnadsarbetaren tar på sig en sele, som fördelar vikten från axlar och armar till höfterna. Det sker med hjälp av biomekanik. I selen finns ett överarmsstöd med cylindrar, leder, som skapar ett tryck som ser till att armarna hålls uppe med mindre ansträngning. Rörelsen drivs av kroppens egen tyngd och det är först vid arbete över brösthöjd som man märker någon skillnad.

Hur mycket lättare blir jobbet?

– Det innebär en väsentlig skillnad, säger Fabio Pedrazzi.

Hilti uppger att oberoende studier och Ottobocks forskning har visat att tekniken kan minska belastning på musklerna och avlastar axlarna med upp till 47 procent.

Fabio Pedrazzi säger att det främst är vid lätta och medeltunga arbeten som konstruktionen har den största nyttan och att många yrkesgrupper kommer att ha användning av ”skelettet”.
– När man jobbar som till exempel installatör jobbar man väldigt mycket över bröst-och huvudhöjd och står och sträcker sig.

Det är alltid arbetsgivarens skyldighet att planera jobbet så att skador undviks, och däribland att förhindra skadligt arbete ovanför huvudhöjd.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Extra "skelett" ska hindra arbetsskador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig