info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expertens bästa altantips – och den största fällan

Våren är här i stora delar av landet. Då är altanbygge i solen en höjdare för många snickare. Särskilt om man ser upp för en klassisk fallgrop – och följer trallexpertens bästa tips.

Snickaren och egenföretagaren Filip Berti från Strängnäs har byggt flera verandor och är i full färd med att tillverka en just nu.

– Jag bygger en 65 kvadratmeter stor altan i olika nivåer, med integrerade blomlådor och trappor som flyter ihop med varandra. Det krävs lite tankeverksamhet bakom för att det ska gå ihop snyggt, säger han.

Här ger Filip sina fem bästa tips för att få till verandabygget:

1: Börja med 3D

Innan du börjar bygga vinner du mycket på att rita upp altanen i ett 3D-program. På så sätt kan du presentera idén för kunden och göra eventuella justeringar redan på ritstadiet.

– Då har man redan byggt altanen en gång i huvudet, men det har inte kostat någonting. I 3D-programmet kan jag också bestämma vilka längder jag ska ha på trallen. Man vill ju ha så lite spill som möjligt.

2: Snyggt under

Glöm inte hur det ser ut under altanen. Du gör snyggt med en markduk under hela altanen. Ovanpå duken kan du lägga större grus, som är helt drenerande och där inga växter kan få fäste.

– Det ser jävligt prydligt ut. Det blir inte heller så geggigt när man går runt och jobbar och man slipper klafsiga skor som smutsar ner trallen.

3: Tvåmetersprincipen

Plintar och bärlinor ska inte placeras längre ifrån varandra än två meter åt något håll. Strunta i uträkningar på hur mycket virket klarar av. Har man två meter som maxavstånd, blir altanen stadig.

– När allt väl är klart ska man kunna stå 40 personer på altanen och skåla och dansa och hoppa, utan att det sviktar och svajar. Altanen ska vara stum.

4: Sortera trallen

Sortera alla plankor innan du drar igång. A-sortering: Fint virke som skruvas dit och blir trall. B-sortering: Har kanske en ful kvist och kan till exempel användas där man behöver en kortare bit. C-sortering: Har genomgående sprickor eller för många kvistar och måste bytas ut.

5: Stolpar hela vägen

Verandan får stabilitet om stolparna till räcket går hela vägen från plintarna, att de gjuts fast.

– Då hänger hela konstruktionen i stolparna.

Varning: Solfjäder

Se upp för att lägga planka efter planka och bara titta på avståndet till föregående tralldel. Då är risken att du bygger snett – i en solfjäder eller regnbåge.

– När man lagt tre–fyra plankor ska man ta ett steg tillbaka, ställa sig och titta i änden, längs med trallen, och se om det ser rakt ut.

Vill du ha fler tips om hur du får till en snygg altan kan du kolla in Filip Bertis Instagram-konto. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expertens bästa altantips – och den största fällan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig