info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten om livsfarliga ställningen: "Ärligt talat förstår jag knappt hur man lyckats"

– Ställningen är livsfarlig och borde stoppas omedelbart. Arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström upprörs när han ser ställningen på bilden.

Det är stor risk att falla och skadas vid arbete på ställningen. Till höger i bild riskerar man att spetsas på armeringsjärn vid ett fall. Foto: Privat

Platsen: ett villabygge i västra Stockholm för några dagar sedan. Bilden är tagen av en förbipasserande person som reagerade över faran.
Vi låter Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström, själv ställningsbyggare, granska bristerna.

Han blir upprörd och orolig för byggnadsarbetarnas säkerhet och liv.

– Ställningen är totalt felbyggd. Det är stor risk att någon faller ner och skadas allvarligt, säger han.

Ulf Kvarnström har sett många dåliga ställningar men tycker denna tillhör de värre.

– Det finns hur många fel som helst. Ställningen består av en total blandning av material. Man följer inte tillverkarens anvisningar och bryter mot ställningsföreskriften.

Här listar han några av felen.
– På sidorna är ställningen inte ihopbyggd, så du kan gå rakt ut mellan de båda ställningarna och falla ner. Ärligt talat förstår jag knappt hur man lyckats få ihop det så här, säger han.

Precis bredvid ställningen finns också en öppen källarnedgång med uppstickande armeringsjärn som inte är skyddade. En person som faller kan bli spetsad.

Delar av ställningen består av fabrikatet MonZon men man har frångått tillverkarens monteringsanvisningar genom att blanda material och bygga på fel sätt.

Bomlaget borde bestå av plattor från Monzon, istället ligger där plankor på flera ställen och dessutom är de för få och inte förankrade utan kan komma ifrån sitt läge. Det måste åtminstone vara tre plank med ok så att de inte kan glida isär.

Bland annat saknas ställningsmaterial i stora delar av ställningen. Foto: Privat 

Det saknas fotlister och skyddsräcken på många delar av ställningen.
Det är inte samma bomlagshöjd vilket gör en förflyttning en större risk.
På flera ställen saknas bottenskruvar och underpallning. Stämp står rakt ner i backen, vilket påverkar stabiliteten.

På ett ställe har ställningen träben som vilar på en träplatta och som dessutom lutar.
Det saknas tillträdesleder på ställningen. Den finns inga bottenbommar på 30 centimeters höjd, det saknas diagonalstag för ställningens stabilitet.

Ulf Kvarnström konstaterar att man inte tydligt kan se om någon del av ställningen är avstängd, eller om man använder alla delar av ställningarna.  Han tycker att det bara finns en sak att göra.
– Att stänga hela ställningen.

Han säger att det är viktigt att följa reglerna och ha rätt utbildning och rätt behörighet för att bygga säkra ställningar. Alla som bygger ställning ska vara utbildade, för ställningar över nio meter ställs krav på mer kvalificerade kunskaper.
– Alla ställningar över 1,25 meter omfattas av samma regelverk. Och vid fallrisk över två meter ska man ha fotlist, mellanliggare och överliggare för att skydda mot fall. Man ska följa monteringsansvisningar och byter man ut material måste man göra nya dimensionsberäkningar. Men då krävs det en viss utbildning för att få göra det.

Det ska också finnas besiktningsinsunderlag och dimensionerinshandlingar för ställningarna på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten om livsfarliga ställningen: "Ärligt talat förstår jag knappt hur man lyckats"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig