info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expert om byggjobben: "Lysande framtid"

Konjunkturen inom bygg är vikande, men många företag har ändå stor brist på arbetskraft. Att satsa på en byggutbildning tros vara ett säkert kort för unga även på lång sikt.

För den som funderar på att skola om sig eller står inför val av gymnasieutbildning kan ett av de tryggaste valen vara byggyrken. Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, ser framför sig en mycket ljus framtid:

– Den är lysande. Det kommer att finnas ett stort behov. Är det så att man vill ha jobb direkt efter gymnasiet är byggbranschen ett av de bästa områdena.

Jan Sundqvists bild bekräftas av en undersökning gjord av kompetensförsörjnings- och utvecklingsföretaget Star. Den visar att rekordmånga fick jobb inom bygg efter gymnasiet förra året.

– 74 procent av alla som gick ut byggprogrammet 2018 jobbar i dag inom byggsektorn, säger Dan Gustafsson, vd för Star, till SVT Nyheter.

Och trots att den senaste högkonjunkturen är över finns det en fortsatt stor brist på arbetskraft, säger Jan Sundqvist.
– Bristtalen är bland de högsta vi uppmätt, vi ser extremvärden. Det gör att byggföretagen måste tacka nej till ordrar för att man inte har kapaciteten. Ett annat problem är att det blir väldigt mycket övertid. Det här är ganska genomgående över Sverige. Vi ser väldigt höga bristtal och rekryteringsproblem över hela riket.

Även på längre sikt kommer det att finnas behov av ung arbetskraft i byggbranschen, som med fog kan kallas ett framtidsyrke.
– Många lämnar jobbet av åldersskäl, det gör att det även under en något sämre konjunktur behövs fler unga.

Jan Sundqvist tror att ett inflöde att tjejer skulle kunna dämpa en del av bristen på arbetskraft.
– Jag rekommenderar ofta tjejer att satsa på byggbranschen, det skulle göra gott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expert om byggjobben: "Lysande framtid"