info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU vill ha gemensamt register för utstationerade – ”Kan bli jävligt fel”

EU-kommissionen vill införa ett gemensamt register för utstationerade arbetare. Medan det kan göra det enklare att upptäcka fusk, finns risken att Sverige får sämre kontrollmöjligheter än idag. "Det kan bli jävligt fel", varnar EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Gemensamt EU-register för utstationerade
EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) ska leda utredning om ett utstationeringsregister. Foto: Erik Larsson

Sverige har sedan länge ett eget register för utstationerade arbetare hos Arbetsmiljöverket. Nu vill EU-kommissionen införa ett gemensamt europeiskt register. För Johan Danielsson, som är huvudförhandlare i EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott, handlar det om att hitta rätt balans.

– Jag tror det kan bli jävligt fel. Men lyckas vi så kan det minska fusket, säger Johan Danielsson.

Läs också UE utkastad från skyddsobjekt: ”Beslutat att avsluta”

Byggnadsarbetaren intervjuar honom på hans kontorsrum på tolfte våningen i Europaparlamentets ringlande korridorer i Bryssel. Genom fönstret brer den belgiska huvudstaden ut sig. Spetsiga tak, tegel och kyrktorn kombineras med glasfasader och kontorsblock.

Öppen eller stängd lista

Den avgörande frågan för honom är om EU:s register över utstationerade kommer att innehålla en ”stängd” eller ”öppen” lista.

En stängd lista innebär att alla länder måste samla in exakt samma uppgifter om de utstationerade. Inom transportsektorn finns redan idag en stängd lista för att hålla reda på lastbilsförare. Där registreras fordon och förare så att informationen blir överväldigande och knappt användbar för att jaga fuskare. Den typen av stängd lista skulle dessutom kunna göra det lättare för företag som utnyttjar billig arbetskraft eftersom kontrollerna inte skulle vara effektiva.

– En sådan lista skulle göra läget värre för byggarbetare eftersom det skulle kunna leda till att den lista som vi har i Sverige i dag blir sämre, säger Johan Danielsson där han sitter bakom sitt belamrade skrivbord där dokument trängs med kaffemuggar och överstrykningspennor.

LÄS ÄVEN: Allt färre kommer till Sverige för att bygga: ”Mindre attraktivt”

Läs också EU-parlamentet vill stoppa långa UE-kedjor – svenska högerpartier röstade nej: "Visar ointresse"

En öppen lista innebär att Sverige, eller andra länder, kan lägga till de uppgifter som anses behövas för varje land. Det skulle till exempel kunna vara uppgifter om kollektivavtal och kontaktuppgifter för att teckna avtal.

– Då skulle det kunna minska fusket. Om flera register kopplas ihop skulle man kunna upptäcka personer som är utstationerade i mer än ett land samtidigt. Det är ju orimligt och ett tecken på att något fuffens sker, säger Johan Danielsson.

Omfattande fusk

Enligt Danielsson är fusket med utstationerad arbetskraft omfattande.

– Byggmarknadskommissionen kom fram till att 80 procent av de utstationerande företagen fuskar. I praktiken används utstationering idag för att konkurrera med löner, arbetsmiljökrav och kringgå kollektivavtal.

Situationen har gått så långt att även stora svenska företag vittnar om problem.

Läs också Ny bok om byggbranschens mörka sidor: Levde två månader med utländska arbetare

– När du har stora aktörer på svensk byggmarknad som säger att de har underentreprenörer som fuskar men har svårt att exkludera dem för att de inte hittar seriösa alternativ – då har det gått sjukt långt, säger Johan Danielsson.

Han menar också att bristande kontroll över vilka som arbetar var utgör en säkerhetsrisk.

– Det finns uppenbara säkerhetsrisker när vi inte har någon susning om vem som faktiskt befinner sig på arbetsplatsen. Det kan också sprida sig till olika typer av skyddsklassade byggprojekt.

Förhandlingar drar snart igång

Den 29 april presenteras de första ramarna för EU-parlamentets ståndpunkt. Johan Danielsson förhandlar med en tysk kristdemokrat som har delvis andra prioriteringar.

– Det finns två legitima intressen här. Ett är att möjliggöra för företag att bedriva tillfälligt arbete över gränserna. Ett annat är att registret faktiskt måste fungera för att städa upp i branscher som byggsektorn.

Om förhandlingarna går smidigt kan en överenskommelse nås redan under det danska ordförandeskapet i höst.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå  med i Byggnadsarbetarens Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

EU-register för utstationerade

Svenska regler kräver att utländska företag anmäler utstationering till Arbetsmiljöverket. De måste följa svenska kollektivavtal för minimilön och grundläggande arbetsvillkor. Nu vill EU-kommissionen införa en gemensam lista för hela unionen. Den 29 april presenteras ett första förslag i EU-parlamentets utskott. Tidigast i höst kan EU-parlamentet rösta om förslaget. Därefter sker en förhandling med EU:s medlemsländer och går det igenom kan registret bli verklighet cirka ett till två år efter att beslutet fattats.

Erik Larsson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU vill ha gemensamt register för utstationerade – ”Kan bli jävligt fel”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig