info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU-valet ur ett byggperspektiv: ”Vi ser hur skitföretag brett ut sig”

Kriminaliteten har tagit ett allt fastare grepp om byggbranschen. Långa UE-kedjor sätter press på arbetarna i sista ledet. Byggnadsarbetare utnyttjas. Två av EU-kandidaterna berättar hur de vill lösa problemen.

Socialdemokraten Johan Danielsson och moderaten Jessica Polfjärd ställer båda två upp i EU-valet. Foto: Socialdemokraterna, Stavros Tzovaras/Moderaterna

Byggnadsarbetare har pratat med två personer som kandiderar för en stol i Bryssel för att få höra hur de tänker kring EU-valet utifrån ett byggperspektiv.

Den ena är moderaten Jessica Polfjärd som svarat på frågorna via mejl. Den andra är den tidigare ministern och socialdemokraten Johan Danielsson.

Båda sitter redan i Europaparlamentet och är uppskrivna som kandidat nummer två på respektive partilista.

Valspurtar i norr

När Byggnadsarbetaren når Johan Danielsson sitter han i en bil i norra delen av landet för att slutspurta inför söndagens val. Han berättar att han och Socialdemokraterna vill använda EU för att vända utvecklingen i bygg, bort från arbetslivskriminalitet.

Foto: Mostphotos

– Vi ser hur skitföretag brett ut sig i en sådan omfattning att de är samhällshotande, säger Johan Danielsson.

Han lyfter fram de stora byggprojekten i norra Sverige som ett exempel. Flera projekt där är redan i full gång, andra ligger i startgroparna.

– Den organiserade brottsligheten förväntas ta hem över 100 miljarder kronor på de projekten. Vi måste ta tillbaka kontrollen över arbetsmarknaden.

Svenska intressen

Jessica Polfjärd pekar på tre frågor som hon tycker är aktuella för byggnadsarbetare och jobben i valet. Få ner brottsligheten, konkurrenskraft för svensk industri och om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

”Genom mitt engagemang i utskottet för arbetsmarknad och sociala frågor arbetar jag aktivt för att försvara svenska intressen, särskilt den svenska arbetsmarknadsmodellen”, skriver Jessica Polfjärd.

”Ska regleras i Sverige”

Vad ser de två då för lösningar? Jo – Johan Danielsson vill se en bred palett av åtgärder som regeländringar och införande av kontroller.

Det ska bli svårare att fuska, enklare att åka fast och bli kännbarare straff. Ett par konkreta saker att ta till är att ”ställa krav vid offentliga upphandlingar så det inte kommer in företag som bryter mot lagar och regler och att det blir ett förbud mot långa entreprenadkedjor”.

– De här åtgärderna skulle få direkt effekt på byggbranschen, säger Johan Danielsson.

Vad finns det för möjligheter att sätta stopp för det här via EU?

– Jag tror det är ganska goda möjligheter även om allt beror på vad det blir för majoritet efter valet. Skulle vi få något som liknar ett Tidöavtal på EU-nivå så är det kört för nästa mandatperiod. Men om vi får snarlika majoriteter som vi haft den senaste mandatperioden så har vi visat att det går att komma fram till bra lösningar, säger Johan Danielsson och fortsätter.

– Ska vi ta tillbaka kontrollen över arbetsmarknaden så måste även EU ta de här frågorna på allvar. Vi kan göra en hel del på EU-nivå för att styra det i rätt riktning. Ett bolag som fuskar i ett land och blir upptäckta ska inte kunna köra vidare genom att flytta verksamheten till ett annat EU-land.

Ska regleras i Sverige

Från Moderaternas sida har man en annan ingång när det gäller hur arbetsmarknaden ska regleras. Huvudspåret där att det inte ska ske via EU, men det finns undantag.

”Moderaterna kommer alltid att stå upp för alla människors rättigheter att inte diskrimineras eller utsättas för faror på arbetsplatsen. Däremot vill vi att svensk arbetsmarknad ska regleras i Sverige, inte på EU-nivå. Som Europaparlamentariker har man stor möjlighet att påverka arbetet med frågor som rör allt ifrån industrins förutsättningar till regleringen av farliga ämnen. Det är frågor som har stor påverkan på svenska arbetstagare.”

På frågan om varför en svensk byggnadsarbetare överhuvudtaget ska bry sig om EU-valet svarar Jessica Polfjärd: ”För att vi behöver EU-samarbetet för att lösa flera av de problem som Sverige står inför. Samtidigt finns det områden där vi behöver se till att EU inte går in och styr det som görs bäst nationellt, som den svenska arbetsmarknaden”.

Går inte byggnadsarbetarna och röstar så är det någon annan som bestämmer åt dem

Johan Danielsson (S):

– Det handlar i grunden om hur du har det på jobbet och i vardagen. Går inte byggnadsarbetarna och röstar så är det någon annan som bestämmer åt dem. Och troligtvis är det deras chefer.

– I förra EU-valet röstade 38 procent av arbetarna i LO-kollektivet jämfört med 80 procent bland akademiker i SACO-förbundet.

Foto: Mostphotos

Fackets önskelista

Inför EU-valet har Byggnads lyft flera frågor som de vill driva inom det europeiska samarbetet. Det handlar om underentreprenörskedjor i max två steg vid offentlig upphandling, att byggföretagen främst ska anställa egen personal och att svenska kollektivavtal ska gälla för alla i Sverige.

Förbundet vill även se nya förstärkta regler när det gäller asbesthantering och hårdare tag mot bolag som utnyttjar anställda.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU-valet ur ett byggperspektiv: ”Vi ser hur skitföretag brett ut sig”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig