info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ett annorlunda jobb, det är ju ett svenskt landmärke"

Anrika Katarinahissen från 1936 byggs om. Byggsmeden Albert Larsson, Katrineholm, och hans kollega Janne Vataja, Göteborg, gör det tekniskt komplicerade jobbet.

Vad är det ni gör?
– Vi växlar av Katarinahissen och byter ut cirka 15 meter av fackverkskonstruktionen, sedan gjuts en ny grund innan ett nytt fackverk sätts på plats.
Men hur går det till?

– Vi byggde en stålram, ett torn utanpå det gamla, vi skar av Katarinahissen och tog bort en del som vägde cirka 20 ton.
Vad är svårast?

– Hela projektet är tekniskt komplicerat. Man får inte missa något i planeringen. Det är viktigt att till exempel kontrollera alla svetsar ordentligt, de är kollade med ultraljud eller magnetpulver. Jag har lärt mig mycket om stålteknik och hållfasthet.
Blir ni taggade av att det är svårt?
– Ja det är något intressant och nytt, normalt sett jobbar vi mest med broar. Det är ett annorlunda jobb att få renovera Katarinahissen. Den är ju ett svenskt landmärke.
Det är ju bara ni två som jobbar ihop. Hur är det?

– Det blir som med en familj, men vi är sams för det mesta. Men det är ju inte svårt att luska ut vem som tagit vinkelslipen.
Kompletterar ni varandra?

– Janne har lång erfarenhet av svetsning, så han svetsar mest, jag gör mest montage.
Hur är utsikten på jobbet?

– Den är väldigt bra. Man har ju utsikt över Gamla stan. Tyvärr är det dock skugga där vi jobbar.
Vad tycker ni om jobbet era kollegor gjorde när de byggde Katarina-hissen?

– Man blir förvånad vilket bra jobb de gjort. Det gamla stålet är mjukare än det vi använder idag. Att svetsa ihop nytt och gammalt kan vara problem. Men Janne provsvetsade först en bit utanför restaurang Gondolen och det funkade bra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ett annorlunda jobb, det är ju ett svenskt landmärke"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig