info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En miljon i vite för Fortum

Sedan i fredags är allt under arbete i ett bergrum stoppat på Värtaverken i Hjorthagen i Stockholm. Arbetsmiljöverket har nu lagt ett högt vitesbelopp för byggherren, AB Fortum Värme på en miljon kronor, om förbudet bryts.

I torsdags i förra veckan la Elektrikerförbundet ett skyddsombudsstopp under jord vid Fortums bygge vid kraftvärmeverket i Hjorthagen på den del av bygget där ett 30-tal elektriker befinner sig. Det saknades bland annat nödbelysning och skyltar för utrymning.

Inte tydligt upplysta

Dagen därpå, fredagen den 14 november, stoppade Arbetsmiljöverket allt arbete och la ett förbud på arbetsplatsen. Arbetsmiljöverkets förbud gäller både byggherren Fortum och elföretaget MForce. Bristerna gäller bland annat att det till viss del saknas nödskyltar exempelvis vid förgreningar och att utrymningsvägarna bitvis är belamrade av material som försvårar fri passage. Nödskyltar till och längs utrymningsvägar är på vissa ställen inte tydligt upplysta.

Vitesbelopp på en miljon kronor

Arbetsmiljöverket meddelar nu vitesbeloppet som kopplas till förbudet. För byggherren, Fortum Värme blir vitesbeloppet en miljon kronor och för elföretaget blir beloppet 100 000 kronor. Om förbudet bryts kan företagen dömas att betala vitet.

Varför har ni lagt ett sådan högt vitesbelopp?

– Det är en stor arbetsplats med många arbetstagare. Det är personer som arbetar i tunnlar och de måste kunna ta sig ut. Det är allvarligt. Vi har pratat med Fortum och det ser också allvarligt på bristerna, säger Thomas Blombäck, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetet är tills vidare stoppat

Arbetet är tills vidare stoppat på arbetsplatsen. När arbetsgivaren har åtgärdat kraven kan arbetet återupptas igen. Tisdagen den 4 november dog två byggnadsarbetare och en skadades när ett cirka 50 ton byggelement rasade på kraftvärmeverket i Hjorthagen i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En miljon i vite för Fortum

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig